Belföld

2005.04.26. 11:51

Fejérben felmérték a gyilkos oszlopokat

Április elsõ hét végéjén került sor Fejér megyében is a sajnálatosan nagy számú madárpusztulásért felelõs középfeszültségû oszlopok felmérésére.

Mórocz Zsolt

rn

A Magyar Madártani Egyesület Fejér megyei csoportja nem elõször végzi el a feladatot, ezúttal a Gentelin Kft. munkatársaival társulva. Az önkéntesek által begyûjtött adatok fontosak, hiszen az ország mintegy 600 ezer ilyen oszlopa (általában 20 kV-osak) felelõs a nagytestû ragadozó madarakat ért áramütésekért. Ezeket ki lehet küszöbölni úgynevezett szigetelõ papucsokkal, melyeket az oszlopok kereszttartóira szerelnek fel az áramszolgáltatók munkatársai. (Ezzel kapcsolatban az e-on szakembere elõzetes tájékoztatót is tartott a madárbarátoknak március végén.) Más esetekben pedig az éppen költeni készülõ gólyákon segítettek, amikor fészküket darus kocsival le-emelték, majd egy "fészektartó állvány" segítségével magasítást hoztak létre, kiküszöbölve ezzel az áramütés veszélyét.
Az EU Life Nature programján - mely egyébként 2004 novemberében indult - belül szervezett önkéntes munka során adatlapokra rögzítették a megye "gyilkos" középfeszültségû oszlopait, feljegyezve az azok tíz méteres körzetében talált elhullott madarakat.

rn

A program folytatódik, s a közös összefogás eredményeként talán mind kevesebb madár esik majd a technika áldozatául.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!