Belföld

2017.05.25. 15:23

Bodajki tragédia: évente 20-40 embert ér hazánkban villámcsapás

Villámcsapás okozta egy nyolcéves gyerek halálát Bodajkon - számolt be róla elsőként a feol.hu. A tragédia helyszínére nem vonultak ki a tűzoltók. Nekik csak akkor van dolguk, ha a villámcsapás miatt tűz üt ki vagy épületkár keletkezik.

B. Kiss László

Itt nem volt ilyenről szó - mondta el érdeklődésünkre Farkas-Bozsik Gábor, a megyei katasztrófavédelem szóvivője, aki nem emlékezett Fejér megyében korábbról a bodajkihoz hasonló esetre.

A katasztrófavédelem honlapján azonban találtunk néhány további információt. Eszerint hazánkban évente 20-40 embert ér villámcsapás, ezek többsége szabad területen következik be.

A villám a legkisebb ellenállású utat keresi, ezért az élő szervezetek magas víztartalmuk, következésképpen alacsony villamos ellenállásuk miatt potenciális veszélynek vannak kitéve. Az emberi testet érő közvetlen villámcsapás élettani hatása a nagyfeszültség okozta sérülésekhez hasonlít. A villámáram a belépési és a kilépési ponton égési sérüléseket okozhat, az ereken és a perifériás idegrendszeren átáramolva pedig tönkreteheti a mozgást irányító és az érzeteket továbbító idegkötegeket. Emiatt bármely villámcsapás által okozott áramütés azonnali szívleálláshoz, halálhoz vezethet. Abban az esetben van esély a túlélésre, ha az áram a testfelszínen folyt keresztül, de ilyenkor is felléphet bénulás, amnézia, görcsök, égés vagy szívkárosodás.

A villámcsapás közvetve arra is hatással van, aki csak a közelében tartózkodik. A villám árama ugyanis a talajban a földet érés helyétől minden irányban szétterjed - olvasható a katasztrófavédelem honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!