Belföld

2011.01.25. 12:20

EU-elnökség - Pintér: eddig nem teljesültek a bolgár és román Shengen-csatlakozás feltételei

FMH - Egyelőre nem teljesülnek azok a technikai jellegű előfeltételek, amelyek szükségesek a belső határellenőrzéstől mentes schengeni övezethez való bolgár és román csatlakozáshoz - közölte Pintér Sándor belügyminiszter kedden Brüsszelben az Európai Parlament (EP) szakbizottsága előtti meghallgatásán.

MTI

Bulgária esetében egyelőre nem teljesülnek azok a technikai jellegű előfeltételek, amelyek szükségesek a belső határellenőrzéstől mentes schengeni övezethez való bolgár és román csatlakozáshoz - közölte Pintér Sándor belügyminiszter kedden Brüsszelben az Európai Parlament (EP) szakbizottsága előtti meghallgatásán.
A miniszter az EP állampolgári jogokkal, valamint bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottsága (LIBE) előtt fejtette ki álláspontját a magyar EU-elnökség időszerű belügyi vonatkozású kérdéseiről. Elmondta, hogy Bulgária Törökországgal közös szárazföldi határán még nem kielégítő az ellenőrzés.
Tekintettel arra, hogy Bulgária és Románia felkészültségét együttesen vizsgálja az unió, a bolgár hiányosságok miatt egyelőre nem születhetett pozitív szakértői vélemény a két ország Schengen-csatlakozása ügyében.
Pintér Sándor elmondta a meghallgatáson, hogy a bolgár fél március közepére ígéri a technikai jellegű hiányosságok megszüntetését. Ha ez megtörténik, akkor az EU-szakértők újra áttekinthetik a helyzetet, és kedvező szakvélemény esetén a két ország Schengen-csatlakozásának kérdését az uniós tagállamok belügyminiszterei elé lehet terjeszteni - tette hozzá.
 "Magyarország támogatja a két országnak a rendszerhez való csatlakozását, de a technikai feltételeknek meg kell felelni" - szögezte le a belügyminiszter.
A két ország Schengen-csatlakozásával szemben Németország és Franciaország a technikai hiányosságokon túl általánosabb kifogásokat is támasztott, főképp az igazságügyi rendszerek átalakításában mutatkozó elmaradásokra és a korrupció elleni küzdelem elégtelenségére hivatkozva. Ezzel kapcsolatban Pintér utalt arra: a schengeni rendszerbe csak akkor lehet beengedni új országot, ha a felvétel ügyében minden tagállam egyetért. A márciusban esetleg megszülető kedvező szakvélemény után tehát még a belügyminiszterek tanácsában egyeztetni kell a tagállamok nézeteit.
A belügyminiszter kitért a meghallgatáson arra, hogy a SIS-II schengeni információs rendszernek 2013-ra működnie kell, mégpedig úgy, hogy az megfelel minden adatvédelmi elvárásnak.
Bevándorlási kérdésekről szólva Pintér Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy az illegális bevándorlás a szervezett bűnözés egyik üzletága lett. Azoknak, akik ilyen üzelmeket folytatnak, szerinte "nem szabad kegyelmet adni", de - tette hozzá - minden egyes menedékes személy ügyét alaposan ki kell vizsgálni. A magyar EU-elnökség - mondta - reméli, hogy a legális bevándorlás kérdésében közös álláspont alakítható ki a tagországok között.
Az MTI által megkérdezett, különböző pártállású EP-képviselők egybehangzó véleménye szerint Pintér Sándor magas fokú szakmai felkészültségről tett tanúbizonyságot a meghallgatáson.

Cikkek az EU-elnökségről!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!