Belföld

2011.05.19. 15:58

EU-elnökség - Megállapodás az Európai örökség címről

Az Európai Örökség cím létrehozásáról állapodtak meg az Európai Unió tagországainak kulturális miniszterei csütörtökön; a megkülönböztető titulust az EU történelmének és fejlődésének emléket állító helyszíneknek ítélik oda.

MTI

Mint a döntést bejelentő Szőcs Géza kulturális államtitkár a brüsszeli miniszteri vitában emlékeztetett, az uniós fellépés középpontjában az európai kulturális örökség népszerűsítése áll. 
"Azáltal, hogy az európaiak számára lehetővé tesszük gazdag és sokszínű kulturális örökségünk felfedezését, meg fogják ismerni azokat az értékeket és elveket, amelyekre Európa és az európai uniós integráció épül" - fogalmazott az elnöklő magyar kormánytag.
Az uniós rangra emelt címet elnyert első helyszíneket a tervek szerint 2013-ban fogják bejelenteni.
A megkülönböztető titulus az európai integrációt, eszméket és történelmet idéző és szimbolizáló helyszínekre hívja fel a figyelmet. 
Szőcs Géza emlékeztetett arra, hogy az elismerést öt évvel ezelőtt hozták létre kormányközi kezdeményezésként, majd az abban részt vevő, egyre növekvő számú tagállam a cím uniós szintre emelését kérte.
A most elfogadott szöveg a spanyol-belga-magyar elnökségi trió közös munkájának eredménye - hangoztatta Szőcs Géza. 
Nagy-Britannia a szavazásnál tartózkodott, minden más tagállam egyetértett a döntéssel.
A szöveget az Európai Parlament illetékes bizottsága is elfogadásra ajánlja a képviselőtestület plénumának - jelezte meg a magyar államtitkár. 
Andrula Vasziliu, az Európai Bizottság kulturális kérdésekért is felelős tagja a megállapodást üdvözölve bizonyosságát fejezte ki, hogy a cím az idegenforgalomra és a gazdaságra is kedvező hatással lesz.
"Teljes értékű uniós kezdeményezésként az Európai Örökség cím hitelessége, ismertsége és elismertsége is növekszik majd" - hangoztatta a ciprusi biztos. 
Az új uniós címre az a 68 helyszín is pályázhat, amelyeknek azt a korábbi rendszer keretében ítélték oda. Ezek között van az EU alapító atyjának, Robert Schumannak a franciaországi Scy-Chazelles-ben található otthona, valamint a gdanski lengyel hajógyár, ahol a kontinensegyesítő eseményeket kiváltó Szolidaritás független szakszervezet megalakult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!