Belföld

2011.03.08. 21:09

EU-elnökség - Járóka Lívia a romastratégia prioritásairól

FMH - Az Európai Uniónak közösségi feladattá kell tennie a romák társadalmi befogadásának előmozdítását, a munkához, lakhatáshoz, egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz való jogaik biztosítását - hangsúlyozta Járóka Lívia fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő az EP kedd esti strasbourgi plenáris ülésén, a készülő uniós romaügyi keretstratégiáról folytatott vitában.

MTI

Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára a vitában vázolta a magyar EU-elnökség által tervezett menetrendet. Eszerint az Európai Bizottság áprilisban ismerteti a maga elképzeléseit, a magyar elnökség pedig ennek nyomán a tagállami kormányokat képviselő tanács számára közös következtetés-tervezetet fog kidolgozni. Ezt a dokumentumot májusban fogadhatja el a foglalkoztatási, szociálpolitikai, egészségügyi és fogyasztóvédelmi ügyekben illetékes miniszterek ülése, az EPSCO tanács. Emellett azonban - tette hozzá Balog államtitkár - a magyar elnökség véleménycserét kezdeményez majd a bizottság elképzeléseiről más tárcavezetők uniós fórumain is. Május végén az általános ügyek tanácsa irányt szabó vitát folytat a kérdésről, végül pedig júniusban a tagállamok állam-, illetve kormányfőinek találkozóján fogadnák el a kidolgozott romaügyi keretstratégiát.
Annak hátterében, hogy uniós szinten keretjellegű stratégiáról van szó, az áll, hogy - miként azt Andor László magyar EU-biztos az EP-vitában is hangsúlyozta - a romák helyzete nagyon eltérő az egyes tagországokban, tehát nem lehet egységes útmutatást kidolgozni a bajok orvoslására. 
Járóka Lívia arról készített előterjesztést, hogy az Európai Parlamentnek milyen prioritásokat kell kitűznie a stratégia megalkotásakor. A jelentésről szerdán szavaz az EP.

Járóka a keddi vitában elmondta, Európa roma lakosságának jelentős hányada a társadalom peremére szorult, rossz
társadalmi-gazdasági körülmények között él. Ez a városi és a vidéki térségekre egyaránt igaz. Bár uniós szinten léteznek politikák és pénzügyi eszközök a romák támogatására, ezek felhasználása hatékonyabb lehetne, ha európai szinten előírt kötelező minimum normákkal és szigorúbb ellenőrzéssel párosulnának. Járóka elképzelése szerint a tagállamok teljesítményét egzakt mutatók alapján mérni, értékelni kell, és a kötelező érvényű uniós minimum normákat nem teljesítő tagállamokat akár bírsággal is lehetne sújtani.
Felszólalásában Balog Zoltán egyebek közt utalt arra, hogy Magyarországon nagyon sok roma az utóbbi húsz évben sodródott a társadalom peremére, mert a rendszerváltozás nyomán keletkezett új lehetőségekkel többségük nem tudott élni. Az államtitkár kiemelte a kirekesztés, a szegregáció elleni küzdelem fontosságát, valamint azt, hogy határozottan elítéljenek minden rasszista indítékú cselekményt, függetlenül attól, hogy azt ki követte el.
Balog a vita után magyar újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy a keretstratégia megalkotása során kulcskérdés, mennyire sikerül pontosan kijelölni a helyes arányokat az EU-felelősség és a tagállami felelősség között. Szerinte az uniónak főként az a feladata, hogy az eddiginél célzottabban bocsásson rendelkezésre forrásokat, és azok felhasználását alaposabban ellenőrizze. Egyetértett azzal, hogy a tagállamokon számszerűsített vállalásokat kell számon kérni, amikor áttekintik, ki mit valósított meg a romák társadalmi befogadásának teendőiből. Úgy vélekedett, hogy Magyarországon nagyon sok jó gyakorlat is felhalmozódott a romaügy kezelését illetően, ami hasznára válhat az egész uniónak.

Cikkek az EU-elnökségről itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!