Belföld

2011.06.09. 09:56

EU-elnökség - Bakondi: a lakosság ellátását célzó rendszerek biztonságos működtetéséhez együttműködés kell

Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató szerint a nemzetközi együttműködés hozzájárulhat az úgynevezett kritikus infrastruktúrák, azaz a lakosság számára elengedhetetlen szolgáltatásokat biztosító rendszerek, hálózatok és eszközök zavartalan működtetéséhez.

MTI

Bakondi György csütörtökön Budapesten, egy nemzetközi konferencián - amelynek témája az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti, a kritikus infrastruktúrák védelmét célzó együttműködés - kifejtette: a kormányváltás óta kiemelten kezelik a kérdést, mert e rendszerek működési zavarai komoly hatással vannak a mindennapi életre, valamint "a gazdaság és a kormányzat hatékony működésére".
"A civilizáció és az emberiség fejlődésével jelentősen megnőtt az olyan életviszonyok, körülmények száma, amelyek alapvetően határozzák meg életünket, annak elengedhetetlen kellékei, amelyeket ugyanakkor a tudomány és a technika fejlődése következtében csak többé-kevésbé vagyunk képesek befolyásolni" - közölte. 
Mint mondta, a modern társadalmak megpróbálnak úrrá lenni a legtöbb veszélyhelyzeten, azonban a katasztrófák, egyebek mellett az izlandi hamufelhők, "a kritikus infrastruktúrák valós sérülékenységére" és ezáltal a lakosság ellátását fenyegető veszélyekre figyelmeztetnek. A kritikus infrastruktúrák védelmének kérdését megkülönböztetett figyelemmel kell kezelni - hangsúlyozta. 
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője hozzátette: a társadalom jelentős mértékben függ "a gazdasági, technikai, közlekedési, energetikai és más infrastruktúrarendszerek zavartalan működésétől".
Bakondi György úgy látja, a lakosság részéről is egyre komolyabb elvárás a létfontosságú rendszerek fennakadások nélküli működtetése, a szolgáltatások folyamatos nyújtása.
Emlékeztetett arra: a budapesti tanácskozás a második ilyen jellegű esemény, az első konferenciát tavaly márciusban tartották a spanyol elnökség idején. Az előző tanácskozáson a résztvevők egyöntetűen támogatták, hogy a jövőben is konzultáljanak a témáról, mivel egyetértettek abban: komolyan, szakmailag megalapozottan kell foglalkozni a kérdéssel. 
A főigazgató közlése szerint a csütörtökön kezdődött kétnapos találkozó legfontosabb célja a résztvevők közötti tapasztalatcsere, a jó gyakorlatok ismertetése és az elmélyült munka. 
A magyar EU-elnökség keretében szervezett tanácskozás megnyitóján Kristine Poptanich, az Egyesült Államok e témával, a kritikus infrastruktúra védelmével foglalkozó hivatalának főtanácsadója úgy fogalmazott: az emberek természetesnek veszik e rendszerek működését, pedig ezeket folyamatosan karban kell tartani, meg kell védeni az emberek és a természet okozta fenyegetésektől.
Felhívta a figyelmet arra, hogy az egyes országok rendszerei összefüggő, globális hálózatot alkotnak, így azok zavarai hatással vannak más országok kritikus infrastruktúráira is. Mint mondta, az Egyesült Államok felismerte az együttműködés fontosságát, és elkötelezettségét jól mutatja, hogy az eseményre soktagú delegációval érkeztek, amelyben több minisztérium és hatóság képviselteti magát.
Dick Heimans, aki az Európai Bizottságban a belügyi főigazgatóság katasztrófa- és terrorelhárítási osztályának a vezetője, kiemelte: az országoknak fel kell ismerniük, hogy hasonló kihívásokkal szembesülnek, ezért össze kell hangolniuk az erőfeszítéseiket. A bizottság támogatja az országok közötti tapasztalatcserét és ösztönzi a harmadik országokkal való párbeszédet - hangsúlyozta.
A kétnapos nemzetközi konferencián az Európai Bizottság, az uniós tagállamok, az Egyesült Államok és Kanada képviseletében mintegy 100 szakértő vesz részt. A találkozón egyebek mellett az ipari ellátási lánc folytonosságáról, az illetékes hatóságok szabályozási gyakorlatairól, a kritikus infrastruktúrák közötti kölcsönös függőségről tanácskoznak, de az időjárás fenyegetése is szóba kerül majd.

Cikkek az EU-elnökségről itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!