Belföld

2011.06.07. 10:34

EU-elnökség - Az ASEM-találkozón megállapodtak a magyar és ausztrál gazdasági kapcsolatok élénkítéséről

Magyarország és Ausztrália megállapodott egy munkacsoport létrehozásáról, ennek feladata a két ország gazdasági kapcsolatainak élénkítése lesz - közölte Martonyi János kedden Gödöllőn. A külügyminiszter azt is elmondta, remélhetőleg hamarosan újranyílhat a sydneyi magyar főkonzulátus.

MTI

A tárcavezető az Ázsia-Európa találkozó (ASEM) alkalmával tárgyalt ausztrál partnerével, Kevin Rudd külügyminiszterrel, majd társadalombiztosítási egyezményt írtak alá. A megállapodás egyebek mellett lehetővé teszi, hogy a Magyarországon és Ausztráliában végzett munka utáni szolgálati idő összeadásával számítsák ki a nyugdíjakat.
A dokumentum aláírása után a két miniszter közös sajtótájékoztatóján Martonyi János hangsúlyozta: Ausztrália híd lehet Európa és Ázsia között.
Arról is beszélt, hogy a költségvetés remélhetőleg hamarosan lehetővé teszi a sydneyi magyar főkonzulátus újranyitását.
Ausztrália és Magyarország között ugyan nagy a földrajzi távolság, a közösen vallott értékek miatt a két ország mégis közel van egymáshoz. Magyarország és Ausztrália kapcsolatai nagyon jók és jól fejlődnek - hangsúlyozta Martonyi János.
Kitért arra is, hogy Ausztráliát különleges kapcsolat fűzi Európához, ezen belül Közép-Európához, mivel több, innen származó közösség, köztük magyarok élnek az országban. 
Kevin Rudd emlékeztetett: Magyarország idén pályázik az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2012-13-ra szóló nem állandó tagságára, míg Ausztrália jövőre szeretné megpályázni a 2013-2014-ig betöltendő posztot. A két ország kölcsönösen támogatja egymás törekvését - mondta.
A politikus kiemelte a kétnapos gödöllői ASEM jelentőségét, és emlékeztetett: az eseményen részt vevő országok, például Kína, Japán, Dél-Korea és Thaiföld nagy mértékben hozzájárulnak Ázsia GDP-jéhez. A világgazdaság a 21. században jelentős mértékben támaszkodik az ázsiai és a csendes-óceáni térségre - hangoztatta. 
Ezért fontos érdek - tette hozzá -, hogy a térség jól fejlődjön és stabil legyen, ebben segíthet a jelenlegi Ázsia-Európa találkozó is.
Kevin Rudd szólt arról is, hogy Ausztrália és Magyarország sikeresen együttműködik Afganisztánban is, Ausztrália 1.500 katonából álló kontingense a legnagyobb, nem NATO-tagállamból származó csapat.
Az ausztrál miniszter is kiemelte a két ország közötti gazdasági kapcsolatok élénkítésének fontosságát, mint mondta, hétfőn erről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. 
Az Ausztráliában élő 100 ezres magyar közösség jelentős mértékben hozzájárult az ország fejlődéséhez - mondta.

Cikkek az EU-elnökségről itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!