Belföld

2009.04.22. 10:53

Etnikai tisztogatás? Újabb magyar intézményvezetőket váltottak le Székelyföldön

Bukarest, Budapest - Folytatódik a magyar intézményvezetők elbocsátása a Székelyföldön. Az Emil Boc által vezetett kormány beiktatása óta megkezdett "etnikai tisztogatás" révén legutóbb Weil Gyulát, a Hargita megyei fogyasztóvédelmi hatóság igazgatóját menesztették, és lemondásra kényszerült Csedő Zsófia, a megyei ifjúsági igazgatóság vezetője is.

feol.hu

Csedő Zsófia maga kérte igazgatóhelyettesi beosztásba való áthelyezését. Mint az Új Magyar Szó című bukaresti napilapnak elmondta: mivel Hargita megyében az egyik kormánypárt, a szociáldemokraták kapták meg az intézmény igazgatójának kinevezési jogát, neki valószínűleg "amúgy is távoznia kellett volna" a tisztségéből.
A romániai magyar napilap szerint az intézményvezetők leváltását megkönnyíti az a kormányhatározat, amelyet a napokban fogadott el a Boc-kabinet.
A rendelkezés értelmében az intézményvezetők ezentúl nem köztisztviselők, hanem politikai alapon nevezik ki őket, s ennek következtében könnyebben leválthatók, miközben az igazgatóhelyettesei tisztséget betöltők továbbra is köztisztviselők maradnak - írja az Új Magyar Szó.
A magyar nemzetiségű intézményvezetők leváltása ellen az RMDSZ már többször szót emelt a Boc-kormány 2008 decemberi megalakulása óta. Február 8-án Sepsiszentgyörgyön több ezren tüntettek a sorozatos leváltások miatt.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!