Belföld

2010.11.23. 20:42

Esztergom egy részében lekapcsolták a közvilágítást

Esztergom egy részében kedd este nem kapcsolták be a közvilágítást, mert az önkormányzat előző vezetése csaknem 80 millió forintos adósságot halmozott fel a világítást szolgáltató TIVI Kft.-nél - közölte a város sajtóreferense az MTI-vel.

MTI

A társasággal a korábbi polgármester, Meggyes Tamás állapodott meg, majd a felhalmozódó tartozások miatt a szolgáltató beperelte a városházát. Az új polgármester, Tétényi Éva az önkormányzat nehéz anyagi helyzetére hivatkozva tárgyalásokat kezdeményezett a céggel, amely kedd reggel faxüzenetben tájékoztatta a város vezetőjét, a jegyzőt és a rendőrkapitányt, hogy mely területeken szünteti meg a közvilágítást - mondta Váczy István.
A sajtóreferens tájékoztatása szerint a délutáni órákban a polgármesteri hivatalból nagyobb összegű utalást indítottak el a kft.-nek. Sötétedéskor, öt óra felé már látszott, hogy a városon átvezető 11-es és 10-es utat összekötő megyei főúton, lakóparkokban és több, sűrűn lakott helyen nem gyulladnak fel a közvilágítási lámpák.
Az esztergomi rendőrkapitányság ügyeletén az MTI érdeklődésére elmondták, hogy a közlekedési lámpák működnek, mert külön hálózatról üzemelnek.      
 Tétényi Éva független polgármester az MTI-nek napközben elmondta, hogy adósságrendezési eljárást kért a megyei bíróságtól, mert másképpen nem lehet fenntartani a város fizetőképességét. Egyúttal megvétózta a fideszes többségű képviselőtestület azon döntését, amely arra kötelezte volna őt, hogy újabb hitelfelvétellel hozza egyensúlyba a város gazdálkodását.
A polgármester rámutatott, hogy Esztergom idei költségvetésében 10 milliárdos bevétellel szemben 12 milliárdos kiadás áll. Véleménye szerint azért kell külső pénzügyi biztos segítségét kérni, mert a többségben lévő helyi Fidesz-frakció nem hajlandó együttműködni egy takarékos és fenntartható költségvetés elkészítésében, ő pedig "tiszta lapot" szeretne.
Tétényi Éva már három hete jelezte, hogy az előző önkormányzat tartozásai miatt kikapcsolhatják a közvilágítást, és megszűnhet a tömegközlekedés is, mert a Vértes Volánnak három éve tartozik az önkormányzat. A város lejárt számlakövetelése meghaladja az 1,2 milliárd forintot, 20 milliárdos a kötvénykibocsátás és több száz millió forint hiányzik a városban születettek támogatását célzó Szent Miklós Alapból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!