Belföld

2005.02.22. 17:11

Esélyt növelõ tanfolyamok

Megyei körkép (edz) - A munkaerõpiaci képzés olyan foglalkoztatást elõsegítõ aktív eszköz, amellyel a munkanélküli, illetve a munkaviszonyban álló, de munkanélküliséggel reálisan veszélyeztetett rétegek képzésével növelhetõ az elhelyezkedés esélye, illetve a munkahely megtartása. \r\n

Mórocz Zsolt

rnrn

A munkaerõ-piaci képzések keretében lehetõség nyílik új szakképesítés megszerzésére, csakúgy egy meglévõ szakmával kapcsolatos új ismeretek elsajátítására, valamint a személyiséget aktivizáló tréningeken való részvételre is.

rn

A képzési támogatás oktatási költségtérítést, keresetpótló juttatást és különféle egyéb költségtérítéseket jelenthet.

rn

A Vas Megyei Munkaügyi Központ az általa ajánlott képzési programokban részt vevõk oktatatási költségét a kirendeltségek rendszerint 100 százalékos mértékben átvállalják, csakúgy a pályaorientációs tréninget követõ foglalkoztatást elõsegítõ képzésen való részvétel költségeit.

rn

Az elfogadott képzésben részt vevõk részére az oktatási költségtérítés mértéke a képzési költség 70-100 százaléka, amelyet az illetékes kirendeltség egyedi elbírálás alapján állapít meg. A munkaviszonyban állók után általános esetben a képzési költségek 50 százalékáig adható támogatás, ám indokolt esetben ennél nagyobb mérték is megállapítható.

rn

A képzésen részt vevõk további költségtérítésben is részesülhetnek. Amennyiben a képzés a hallgató lakóhelyétõl távol van úgy rendkívüli esetben 13 ezer forint költségtérítés adható. Míg a szállásköltség térítésének maximuma 25 ezer forint lehet.

rn

A tanfolyami és vizsgadíjat a munkaügyi központ részben vagy teljes egészében megtéríti úgy, hogy azt közvetlenül át- utalja a képzõnek. A támoga- tás mértéke az illetékes kirendeltség döntésétõl függõen az ajánlott képzések esetén 80-100, elfogadott képzések esetén 50-100 százalék lehet. Keresetpótló juttatásban az a munkanélküli részesülhet, aki semmiféle ellátásban nem részesül.

rn

Azok, akik a támogatott képzést a munkanélküli-járadék folyósítását követõ 180 napon belül megkezdik, ám idõközben kimerítik a folyósítás idejét, a képzés még hátralévõ idõtartamára is megkapják a járadékot. A képzésben részt vevõ munkanélküliek lakóhelyük és a tanfolyam helyszíne között 90 százalékos kedvezményes menetjeggyel utazhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!