Belföld

2012.09.11. 07:23

Embercsempész bűnszervezetet számolt fel a rendőrség

Szeged – Magyarokból és szerbekből álló embercsempész bűnszervezetet számolt fel a rendőrség; a csoport legalább 85 embert jutatott át Ausztriába – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden az MTI-t.

MTI

Szenti Szabolcs elmondta, március közepén egy kisteherautóban 25 afgán és koszovói állampolgárt találtak a rendőrök Szeged-Szőregen. Akkor elfogtak két magyar férfit is, akik a csoportot Ausztriába szerették volna eljuttatni.

Az igazságügyi műszaki szakértő megállapította, hogy a kisteherautóba bezsúfolt több mint kéttucatnyi embernek nem jutott elegendő levegő, így a határsértők rövid időn belül rosszul lettek volna.

A kiterjedt nyomozás eredményeként a rendőrök rövid időn belül elfogtak még hat magyar és egy szerbiai állampolgárt, akik megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy az embercsempész-hálózat tagjaként tevékenykedtek – közölte a százados.

A nyomozók gyanúja szerint a bűnszervezet szerb szállal is rendelkezett, ezért még négy szerbiai állampolgárral szemben bocsátottak ki elfogatóparancsot. A csoport két másik feltételezett tagját pedig Ausztriában fogták el – tette hozzá a szóvivő.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya a nyomozás során megállapította, hogy 85 elfogott határsértővel kapcsolatban egyértelműen igazolható, hogy a most felszámolt bűnszervezetnek fizettek azért, hogy Ausztriába juttassák el őket.

A rendőrség befejezte a nyomozást és az iratokat bűnszervezetben, üzletszerűen, részben a sértett sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette megalapozott gyanúja miatt az ügyészségnek vádemelési javaslattal megküldte. A gyanúsítottak akár tizenhat év szabadságvesztést is kaphatnak, amennyiben a bíróság elítéli őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!