Belföld

2011.05.03. 10:42

Egyszerűbb sportirányítás, a MOB lesz az egyetlen köztestület

Egyszerűbb, átláthatóbb és eredményesebb sportirányítás jöhet létre Magyarországon a sportról szóló törvény újraszabályozása után – hangzott el a Parlament felsőházi termében kedden megtartott nyílt napon.

MTI

A rendezvényt Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmus bizottságának elnöke nyitotta meg, aki úgy fogalmazott, hogy a magyar sport területét átfogóan szabályozza majd az életbe lépő új sporttörvény.
Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerint a sportról szóló törvény újraszabályozása után új időszak kezdődhet Magyarországon, s hozzátette: még az idén a parlament elé kerülhet a Sport XXI Nemzeti Sportstratégia módosítása is.
Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára előadásában a sporttörvény újraszabályozásának előkészületeiről, az azt megelőző egyeztetésekről számolt be.
"A sportról szóló új törvény egyik legfőbb célja, hogy a köztestületek száma csökkenjen, ennek következtében a finanszírozás és a sportirányítás átláthatóbbá és egyszerűbbé váljon, valamint jól elkülönüljenek egymástól az állami és nem állami, sportszakmai feladatok" – fogalmazott Czene.
Az államtitkár hozzátette: a nem kormányzati szint struktúrájára vonatkozó javaslatok kidolgozását számos európai tagállam állami és civil sportirányítási modelljének áttekintése előzte meg.
"Sportéletünk jövőjét az egyeztetések után módosított sportstratégia és az újraszabályozás alatt álló sporttörvény határozza majd meg" – zárta előadását a sportvezető.
Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke azt mondta, időszerű az egycsatornás finanszírozás bevezetése, mert eddig az intézményrendszer túlméretezett volt, s a párhuzamosan ellátott feladatok a költségeket is növelték.
 "Ha elfogadják a javaslatot, és a MOB lesz az egyetlen köztestület, amely a magyar sportot irányítja, akkor partneri kapcsolatot szeretnénk kialakítani az eddigi köztestületekkel, a Nemzeti Sportszövetséggel, a Magyar Paralimpiai Bizottsággal, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetségével és a Magyar Szabadidősport Szövetséggel" – fogalmazott Borkai.
A MOB elnöke javaslatot tett arra, hogy ha a sporttörvényt elfogadja az Országgyűlés, és az olimpiai bizottság irányítja majd a hazai sportéletet, akkor az elnökség 11 fős legyen, s öt évre válasszák a tagokat.
"Véleményem szerint a közgyűlésnek az olimpiai mozgalomból kellene egy elnököt és egy főtitkárt választania, valamint plusz egy fő alelnököt – mondta Borkai. – Az egyesületi formában tovább működő jelenlegi köztestületek mindegyikéből egy-egy alelnököt kellene választani, a fennmaradó négy helyre pedig szintén az olimpiai mozgalomból érkeznének tagok."
A MOB elnöke szerint az egycsatornás finanszírozási rendszer működésének garanciája az lehet, ha a költségvetésben egyértelműen meghatározzák majd ennek részleteit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!