Belföld

2009.09.08. 12:25

Egyre több telephely nélküli külföldi cég működik Magyarországon

FMH - Folyamatosan emelkedik a Magyarországon letelepedés nélkül, azaz telephely nélkül tevékenykedő külföldi társaságok száma, és a becslések szerint összforgalmuk több ezer milliárd forint lehet évente, de ez teljesen legális - közölte Kalocsai Zsolt, az RSM DTM Hungary Zrt. pénzügyi tanácsadó cég elnök-vezérigazgatója az MTI-vel kedden.

feol.hu

Adataik szerint mintegy 1.800-2.000 olyan külföldi cég van, amely telephely nélkül tevékenykedik, partnerekkel kötött szerződéses kapcsolat, vagy pénzügyi képviselet útján.  
A konstrukció, amely alapján tevékenységhez kötötten letelepedés nélkül tevékenykedhet egy uniós vagy harmadik országbeli vállalkozás az Európai Unió bármely országában, az áruk szabad áramlását és  az egységes piac megteremtését szolgálja. Ez a megoldás csökkenti a vállalkozások adminisztrációs terheit, és legális lehetőség ad az adóoptimalizálásra. 
A telephely nélkül működő külföldi vállalkozás ugyanis a székhelye szerinti államban fizet adót és fizeti meg a közterheket. Kalocsai Zsolt hangsúlyozta, hogy a külföldi vállalkozás ugyanakkor a tevékenység szerinti államban teljesíti az áfa fizetési kötelezettségét, és természetesen ott ad munkát a partnereinek. Példaként egy játékforgalmazással foglalkozó távol-keleti céget említett az elnök-vezérigazgató: a vállalkozásnak nincs telephelye és nincs alkalmazottja Magyarországon, de szerződéses magyarországi partnere van a nagykereskedelemre és a raktározásra. Ebben az esetben az ügylet sikeréért a szerződő partnerek felelősek. De lehet pénzügyi képviselet is, döntően jogi személy, amely az adott külföldi cég adókötelezettségeiért pénzügyileg is helytáll. 
Az elnök-vezérigazgató elmondta, hogy a Magyarországon pénzügyi képviselettel rendelkező külföldi vállalkozások közel 75 százaléka a magyarországinál kevesebb társasági adót fizet az itteni tevékenysége után, mint amennyit a székhelyük szerinti államban kellene fizetnie. Az igaz, hogy ezt befolyásolhatják az adott ország által elismert adóalap csökkentő tételek és kedvezmények.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!