Belföld

2009.10.06. 10:41

Egyforintos harang - húszezer érmét olvasztottak be

Húszezer egyforintosból és különféle réztárgyakból öntetett harangot Romhány önkormányzata a Rákóczi-szabadságharc utolsó nagy csatájának évfordulójára készülődve.

feol.hu

A Lókos-patak völgyében, Romhány térségében vívták 1710. január 22-én a kurucok utolsó nagy csatájukat. Háromszor annyi labanc veszett oda, mint kuruc, de mindkét fél visszavonult, majd győzelmet ünnepelt - ennek ellenére II. Rákóczi Ferenc többé már nem tudott sereget állítani a császáriak ellen. A csata 300. évfordulójára méltóképpen akar emlékezni a község. Az évfordulós ünnepségeken felavatandó harang már el is készült.
"Kinyomoztuk, hogy ki önt a legkedvezőbb feltételek mellett harangot, így esett a választás egy lengyel mesterre. Az öntéshez szükséges réztárgyakat, közöttük húszezer darab, a forgalomból tavaly kivont egyforintost a romhányiak gyűjtötték össze. Túlzás nélkül mondhatom, a falu apraja-nagyja részt vett a fémanyag előteremtésében! - mondta el az MTI-nek Terman István, a község polgármestere. – Még több is összejött, mint amennyi a 36 kilós haranghoz kellett, a többletet a mester leszámította a munkadíjból. A harangöntés technológiája szempontjából mindegy, hogy vörös- vagy sárgarezet használnak-e alapanyagnak, mert úgyis ötvözetet kell olvasztani belőlük. Azt mondják, éppen az ilyen harangok szava a legszebb".
Az évforduló megünneplésére dokumentumfilm is készül történészek közreműködésével, májusban pedig a komáromi Magyar Lovas Színház is eljátssza a csatát. A háromszáz évvel ezelőtt események főbb helyszínein kialakítanak egy hat állomásból álló Rákóczi tanösvényt. Az egyik tábla például a csatában elesett lengyelek és svédek sírjánál lenne.
A polgármester szerint Lengyelországban és Svédországban is emlékeznek még a csatára, de a községnek élő kapcsolata csak a lengyelekkel van. "Az emlékműnél azonban, amelynek lengyel és svéd nyelvű felirata is van, rendszeresen találunk svéd koszorút, azt azonban nem tudjuk, hogy kik hozzák ide. Nemrég felvettük a kapcsolatot a nagykövetséggel, de eddig ők sem tudtak segíteni" - közölte Terman István.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!