Belföld

2006.09.15. 02:25

Egy bak, sok gödölye

<b>Iváncsa</b> - Az unokája miatt fogott bele a kecsketenyésztésbe tíz évvel ezelőtt <em>Szalados József</em> Iváncsán. Mára biosajtot is készít.

Zsohár Melinda

Kicsi családi gazdasága van az eredetileg iparos foglalkozást űző biogazdának, aki először az unokájának akart kedveskedni az egészséges kecsketejjel. Akkor két gödölyét vett, mára tizenhét anyát fej esténként, kézzel! Egy bak uralja a háremet, de őt csak az ivarzási időszakban engedik a kecskegödölyék közelébe, s ennek most van az ideje. Kora tavasszal ellenek meg az anyák, az elválasztást követően aztán napi egy-másfél liter tejet adnak egyedenként. Zöld füvet nem esznek, csak száraz szénát kapnak.

- A füvek, gyomok megváltoztatják a tej ízét, illatát - adja okát a gazda annak, hogy miért nem legeltet. - A bodzától és a csattanó maszlagtól szagos, mondhatni büdös lesz a tej, az akáctörzstől kesernyés ízre vált.

A Biokontroll Hungária Egyesület által minősített Szalados-féle kecskesajtok otthon, háziipari módszerrel készülnek, a gazda ízlése szerint. Van nála natúr, fokhagymás, oregánós, s a kertjéből szedett kapros zamatú. 

A biogazdaságok információs portálját ide kattintva érheti el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!