Belföld

2012.04.03. 17:22

Díszpolgárnak jelölte Tulassayt az MSZP

Tulassay Tivadar a közvélemény segítségét kéri, hogy a Semmelweis Egyetem visszatérhessen a normál hétköznapokhoz; az egyetem rektora erről kedden írt az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagálva, hogy budapesti díszpolgári címre jelölte a fővárosi MSZP.

MTI

"Kérem a közvéleményt, hogy segítse az egyetemet végre visszatérni a normál hétköznapokhoz, a gyógyításhoz, a tanításhoz, a kutatáshoz" - fogalmazott Tulassay Tivadar. Leszögezte, szeretné távol tartani a politikát magától és a Semmelweis Egyetemtől.

"A jelölésről kizárólag a médiából értesültem" - tette hozzá.

Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakcióvezetője kedden közölte: mások mellett Tulassay Tivadar gyermekgyógyász akadémikust is budapesti díszpolgári címre jelölte az MSZP.

Tulassay Tivadar - aki 2003 óta vezette a Semmelweis Egyetemet - vasárnap az intézmény honlapján jelentette be, hogy lemond rektori posztjáról. Döntését azután hozta meg, hogy az egyetem szenátusa visszavonta Schmitt Pál köztársasági elnök doktori címét. Indoklásként kifejtette: az elmúlt napok egyetemi testületi döntései vitathatatlanul hozzá kötődnek, s ugyanezért érezhetővé vált a személye iránti bizalomvesztés a felügyelő hatóságnál. Hangsúlyozta, hogy a szenátus döntését támogatja, és fenntartja, hogy az egyetem a Schmitt Pál államfő kisdoktori dolgozatával kapcsolatos munka során a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt el.

A Semmelweis Egyetem egyelőre arra vár, hogy megkapja Réthelyi Miklós hivatalos levelét, amelyben a miniszter a felmondási idő kitöltését kérte a rektortól. Az egyetem kedden az MTI-nek megerősítette, hogy Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter hétfő délután három órára hivatalába hívta Tulassay Tivadar rektort. A megbeszélés témája a rektori tisztségről való lemondás volt.

Réthelyi Miklós azt mondta: hivatalos válaszlevelében a két hónapos felmondási idő kitöltését kérte a rektortól. Ez a hivatalos válaszlevél a Semmelweis Egyetemre egyelőre nem érkezett meg - írta közleményében az egyetem.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium korábban azt közölte, Réthelyi Miklós tájékoztatta a rektort: nem ért egyet azzal, hogy beadta lemondását, és - a törvények adta lehetőséggel élve - igényt tart arra, hogy május 31-ig végezze munkáját. A miniszter - az egyetem egykori rektoraként is - fontosnak tartja az ott folyó munkát, és az átadás-átvétel zavartalan lebonyolítását, amely a jelenlegi rektor feladata - olvasható a közleményben.

A távozó rektor mellett - akinek megbízatása június 30-án járt volna le - hétfőn tüntetést tartottak az egyetem oktatói, hallgatói, és dolgozói. A Magyar Orvosi Kamara elnöksége pedig közleményt juttatott el az MTI-hez, annak a reményének hangot adva, hogy Réthelyi Miklós nem fogadja el a Semmelweis Egyetem rektorának lemondását, s ezzel megerősíti az intézmény autonómiáját.

Március 30-án a Semmelweis Egyetem szenátusa arról döntött, hogy - ahogyan a szaktárca és az oktatási államtitkárság is - egyhangúlag támogatja Szél Ágostonnak, az egyetem jelenlegi általános rektorhelyettesének rektori pályázatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!