Belföld

2012.04.23. 17:32

Demonstráció Gyöngyöspatán - A jobbikos polgármester lemondását követelték

Juhász Oszkárnak, Gyöngyöspata jobbikos polgármesterének a lemondását követelték mintegy százan a Heves megyei községben hétfőn tartott demonstráción.

MTI

Ifj. Farkas János, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője az atv.hu-n április 19-én nyilvánosságra hozott hangfelvétel kapcsán - amelyen Juhász Oszkár egy polgárháború lehetőségéről beszél korábbi kampányfőnökével és két másik személlyel - azt követelte: a község képviselő-testülete haladéktalanul határolódjon el a polgármestertől, és ha a falu vezetője nem mond le tisztségéről, akkor a testület oszlassa fel magát.

 

 

A demonstráción több magánszemély is felszólalt. Daróczi János, az MTV roma magazinjának korábbi szerkesztője úgy fogalmazott: van egy párt, amelynek az az érdeke, hogy Magyarországon ne legyen béke romák és nem romák között. Hangsúlyozta, hogy akik ezt akarják, azok nem Magyarország érdekeit szolgálják, és ne képviseljék se Magyarországot, se Gyöngyöspatát.

A demonstrációt követően ifj. Farkas János a helyi önkormányzat ülésének kezdetén átadta Juhász Oszkárnak azt a petíciót, amelyben a demonstráció szervezői a polgármester lemondását követelik.

Erre reagálva a faluvezető a jelenlévő újságíróknak nyilatkozva "gumicsontrágásnak" nevezte a történteket. Szerinte ehelyett azzal kellene foglalkozni, hogy milliók éheznek és embereket lakoltatnak ki Magyarországon.

Juhász Oszkár azt mondta: Gyöngyöspatán nem bántottak egyetlen romát sem a származása miatt, sőt 68 embernek munkát biztosítottak közfoglalkoztatás keretében. Hozzáfűzte, politikai ellenfeleik a képviselő-testület segítségével elért kézzelfogható eredményei miatt támadják őt.

Juhász Oszkár nem mond le a polgármesteri tisztségről

Az önkormányzati ülés megnyitását követően Mátyás István, a község jegyzője bejelentette, hogy Matalik Ferencné, a település független alpolgármestere lemondott posztjáról, egyben mandátumáról is.

A hétfői demonstrációt a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjének tájékoztatása szerint egy budapesti magánszemély jelentette be, ám a helyszínen ifj. Farkas János arról tájékoztatta az MTI tudósítóját, hogy a szervező a helyi cigány kisebbségi önkormányzat.

A mintegy 2800 lakosú település azt követően került a közfigyelem középpontjába, hogy tavaly tavasszal etnikai jellegű feszültség alakult ki a faluban. Juhász Oszkárt júliusban választották a község első emberévé, azután, hogy áprilisban lemondott tisztségéről a község korábbi, független polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!