Belföld

2011.02.14. 11:39

Csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága Békésben

A csapadékmentes időjárásnak köszönhetően egy nap alatt ismét majdnem 10 négyzetkilométerrel csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága Békésben; mindazonáltal a tíz belvízvédelmi szakaszból változatlanul kilencben van érvényben készültség - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletese az MTI-vel hétfőn.

MTI

A belvízzel elöntött területek nagysága némileg több mint 301 négyzetkilométerre mérséklődött, ugyanakkor még mindig másodfokú a riasztás a szeghalmi, a gyomai és a dögös-kákafoki területeken. További hat szakaszon pedig a legalacsonyabb szintű a riasztás.  
A hétfői napon 12 szivattyútelepet üzemeltetnek, a berendezések tavaly december eleje óta 326 millió köbméter vizet szivattyúztak el.
Az önkormányzatok közül 10 településen védekeznek. Szarvason másodfokon védekeznek, 9-ben pedig első fokon küzdenek az elöntések ellen.
A belvízvédelmi munkálatokban az elmúlt napon 58 fő vett részt.

Több mint félezer négyzetkilométer a belvizes terület nagysága a Közép-Tisza vidékén

A legutóbbi felmérések alapján 502 négyzetkilométernyi területen áll belvíz a Közép-Tisza vidékén, ebből vetés 140, szántó 184, míg a rét, legelő 110 négyzetkilométert tesz ki - közölte a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője hétfőn az MTI-vel. Lovas Attila hozzátette: az idén január közepén a térségben 733 négyzetkilométer volt víz alatt, akkor megdőlt 2000-ben feljegyzett 701 négyzetkilométeres rekord.  
Tájékoztatása szerint az igazgatóság továbbra is elsőfokú készültséget tart fenn négy, míg másodfokút három belvízvédelmi szakaszon. 
 A folyamatos vízátfolyások miatt továbbra is le van zárva a forgalom elől a Jásztelek és Jászapáti közötti út, valamint a Fegyverneket a 34-es számú főúttal összekötő út.
Az igazgatóság működési területén lévő 104 települési önkormányzat közül továbbra is 44 kényszerül védekezésre a belterületi elöntések miatt; Kőröstetétlen, Fegyvernek, Cegléd, Kunmadaras és Újszilvás hetek óta harmadfokú készültséget tart fenn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!