Belföld

2009.09.09. 16:07

Cisztának nézett terhesség - a beteg meghalt, az orvost megbüntették

FMH - Egymillió forint pénzbüntetésre ítélte és egy évre eltiltotta a szakorvosi tevékenységtől a Kaposvári Városi Bíróság szerdán azt a siófoki orvost, aki nem ismert fel egy méhen kívüli terhességet, emiatt páciense, egy 26 éves ádándi nő meghalt. Az ítélet nem jogerős.

feol.hu

A bíróság szerint az orvos, aki cisztának vélte a hasűri terhességet, nem járt el elég körültekintően, amikor a szokásos ultrahang vizsgálatok mellett nem kért speciális diagnosztikus vizsgálatokat. 
Az asszony 2005 januárjában kereste fel az orvost, aki megállapította a terhességet. A kismama ezt követően tünetmentes volt, április elején azonban rosszul lett és percek alatt elvérzett. 
A bíróság szerint azt nem lehet  teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy a kismama életét meg lehetett volna menteni, ha elvégzik a diagnosztikus vizsgálatokat, mivel ezt a ritka rendellenességet így is csak az esetek felében tudják megállapítani. Az viszont bizonyos, hogy az orvos nem tanúsított kellő gondosságot és körültekintést, esélyt sem adott a helyes diagnózis felállítására.
Az orvost halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésért ítélték el. Az ügyészség súlyosbításért és felfüggesztett börtönbüntetésért, a védelem felmentésért fellebbezett.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!