Belföld

2012.08.22. 10:40

Ceglédi konfliktus - Tényfeltáró vizsgálatot rendelt el országos rendőrfőkapitány

Tényfeltáró vizsgálatot rendelt a Cegléden történt rendőri intézkedéssel kapcsolatban Hatala József országos rendőrfőkapitány - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója szerdán az MTI-t.

MTI

Garamvölgyi László elmondta: a vizsgálat célja annak megállapítása, hogy az intézkedés során történt-e szakmai mulasztás.
    
A dandártábornok hangsúlyozta: a vizsgálat, amelyet 10 nap alatt kell lefolytatni, nem konkrét személy ellen irányul, hanem az ORFK szakemberei áttekintik az intézkedéssel kapcsolatban készült rendőri jelentéseket, dokumentumokat, majd ezek elemzése után jelentést készítenek a főkapitánynak a megállapításokról.
Garamvölgyi László megjegyezte, legutóbb az ozorai fesztiválként ismert rendezvényre vonatkozóan készült országos rendőr-főkapitányi vizsgálat, amely az esemény biztosításának előkészítésében, tervezésében és a biztosítás végrehajtásában több szakmai hiányosságot is megállapított.
    
Cegléden vasárnap este mintegy 400-an gyűltek össze a Pest megyei város külterületének néhány utcájában, a többi között a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai. Miután feszülté vált a helyzet helyi romák és nem romák között, a környék romák lakta házait mintegy 70-80 rendőr zárta el az összegyűltektől.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság korábbi közlése szerint szombat este érkezett bejelentés, hogy egy 20-30 fős csoport Cegléd belterületén hangoskodással, félelemkeltő módon zavarja a helyiek nyugalmát. A rendőrök nem találták a helyszínen a bejelentésekben szereplő csoport tagjait. Az eset kapcsán csoportos garázdaság miatt indított eljárást ismeretlen tettesek ellen.
    
Hétfő hajnalban tíz roma szervezet közös állásfoglalásban ítélte el a Cegléden kialakult helyzetet. Az MSZP, az LMP és a Demokratikus Koalíció közleményükben elfogadhatatlannak nevezték a történteket, míg a Jobbik köszönetét fejezte ki - ahogy fogalmaztak - a ceglédi összefogásért és közölte, ha a rendőrség nem képes eleget tenni a feladatának, akkor a magyarság önvédelmi szerveződései a társadalom természetes immunreakciójaként hathatós választ fognak adni a bűnözés kihívásaira.
    
Földi László (Fidesz-KDNP) polgármester hétfőn az MTI-nek azt mondta: körülbelül három hete elterjedt egy hír, miszerint ő negyven roma családot akar beköltöztetni a vegyes lakosságú külvárosba. Ezt az álinformációt fújhatták fel egyesek, de az is lehet, hogy a magyar-roma összefogást jelképező, a Szűcs-telepen felavatott pihenőpark, illetve az ott felállított kereszt "csípi" egyesek szemét.

A településvezető szerint "nem akkora a gond Cegléden, mint amekkorára felfújták". Hangsúlyozta: a kifogásolható életvitelt folytató városlakókat csakis a jogszabályok betartásával lehet a helyes útra terelni.
 A konfliktus előzményeiről szólva a Pest megyei város utcáiban összegyűltek az MTI munkatársának azt mondták: az utóbbi időben megszaporodott - szerintük romák által elkövetett - lopások miatt kérték az Új Magyar Gárda segítségét. Állításuk szerint szombat este "rendfenntartó sétára" indultak a Kékkő utca térségében, amikor mintegy 80, kerti szerszámokkal, kardokkal és egyéb szúró-, illetve vágóeszközzel felfegyverkezett roma rontott rá a 15-20 "járőrözőre".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!