Belföld

2010.08.30. 14:14

Bomba miatt ürítették ki a nagykövetséget

FMH - Bombát találtak a budapesti Szabadság téren, az amerikai nagykövetség épületét is ki kellett üríteni. A Honvédelmi Minisztérium (HM) tűzszerészei a bomba gyújtószerkezetét már kiszerelték és egy központi gyűjtőhelyre szállították - közölte a HM sajtóügyeletese hétfő délután az MTI-vel.

MTI

A környéken hamarosan feloldják a lezárást - tette hozzá. A Szabadság tér 13. szám alatt talált bombáról a rendőrök értesítették a HM tűzszerészeit. Ezt követően a környéket egy hatszáz méter sugarú körben lezárták és kiürítették. A sajtóügyeletes elmondása szerint az építkezésen egy szovjet típusú ötven kilós légi romboló bombát találtak.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság korábbi tájékoztatása szerint délelőtt 11 óra körül találtak bombát egy Szabadság téri építkezésen. A környéken "lakosságvédelmi okokból" ki kellett üríteni három lakóépületet, egy bankot és az amerikai nagykövetséget is. 
A kiürítés sok időt vett igénybe, mivel az hozzávetőleg négy-ötszáz embert érintett.
Később az Amerikai Nagykövetség sajtóattaséja, Bradley Hurst is megerősítette a kiürítést és elmondta, hogy a nagykövetség épülete a nap hátralévő részében zárva lesz, az ott dolgozókat már haza is küldték. Hozzátette, hogy terveik szerint kedden újra megnyitják a nagykövetséget.
A V. kerületi önkormányzat úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy a Szabadság téri építkezésen közműcsere-munkálatok közben találták a II. világháborús bombát. 
A belvárosi önkormányzat annak a mintegy ötven lakónak, akiket a kitelepítés érint, átmeneti elhelyezést biztosított a Kossuth téri házasságkötő teremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!