Belföld

2010.11.09. 17:53

BM: 12 százalékkal nő a belügyi szervek költségvetése

A szocialisták állításával ellentétben a Belügyminisztérium (BM) és az irányítása alá tartozó szervek költségvetése 2011-ben nem csökken, hanem mintegy 12 százalékkal nő - közölte a tárca kedden az MTI-vel.

MTI

A tárca ezt azután közölte, hogy Iváncsik Imre, az MSZP biztonságpolitikai kabinetjének vezetője egy keddi sajtótájékoztatón azt mondta: nem emelkedik a katonák és a rendvédelmi dolgozók illetménye, így az ígéretekkel ellentétben élet- és munkakörülményeik romlani fognak 2011-ben.
A BM úgy reagált: a nemzeti ügyek kormánya elkötelezett a tekintetben, hogy a megújuló adórendszerben senki se járjon rosszabbul, a szocialisták tehát feleslegesen aggódnak a rendvédelmi dolgozók illetménye miatt.
Mint hozzátették: a hivatásos állomány nyugellátását a fejezet költségvetéséből kiemelték, ez a központi költségvetés más fejezetébe kerül át, "talán ez a tény okozott számolási nehézséget a szocialistáknak".
A Honvédelmi Minisztérium (HM) is cáfolta Iváncsik Imre állítását: jövőre növekszik a honvédelmi költségvetés, az új adórendszer révén pedig emelkedik a katonák nettó illetménye - közölték.
A tárca szerint a korábbi államtitkár tévedett, amikor azt állította, hogy a 2011-es költségvetésben a katonák és rendvédelmi dolgozók jövedelmi pozíciója romlik. A tévedése abból is adódhat, hogy a 2011-es költségvetési előirányzatban a hozzájárulás a hivatásos katonák kedvezményes nyugellátásának kiadásaihoz jogcím nem a fejezet támogatási főösszegét terheli, hanem a központi költségvetés más fejezetébe kerül át.
A honvédelmi költségvetés pedig mintegy 8,5 százalékkal nő, amelyből megkezdődik az elmúlt nyolc év során teljesen elhanyagolt tartalékos rendszer kiépítése - olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!