Belföld

2011.03.24. 19:57

Belügyminisztérium: nem tűrik a megfélemlítést, a hatóság intézkedik, ha kell

Ha bárki, vagy bármilyen szervezet félelemkeltő, erőszakos fellépésre vetemedne, úgy azzal szemben a hatóságok azonnal és kellő határozottsággal fognak intézkedni - közölte csütörtökön az MTI-vel a Belügyminisztérium.

MTI

Mint írták, a tárca nem tűri, hogy Magyarország területén kisebbségeket, népcsoportokat félemlítsenek meg, rasszista, nemzetiségellenes fellépésnek nincs helye. A rendőrség biztosítja a közrendet, és mindent megtesz annak érdekében, hogy az emberek biztonságban élhessenek - olvasható a közleményben.
Hangsúlyozták, hogy az állampolgári béke alapja Magyarország gazdasági és kulturális fejlődésének, ezt a békét akarta "néhány felelőtlen ember" megbontani Gyöngyöspatán, és erre készülnek más településeken is.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke csütörtökön az MTI-vel azt közölte, a Parlamentben napirend napirend előtt is fel fog szólalni, mert arra akarja felhívni a figyelmet, hogy ami Gyöngyöspatán zajlik, az több száz település problémája, és mintaértékű lesz az, ahogyan a politika kezeli a helyzetet.
Orbán Viktor kedden azt mondta, Gyöngyöspatán csak azért nem történt nagyobb baj, mert a rendőrség "kellő elrettentő erővel, fegyelmezetten és a jogszabályoknak érvényt szerezve" jelent meg és végezte el feladatát. Egyed Zsolt jobbikos országgyűlési képviselő ezzel szemben aznap úgy vélekedett, hogy Gyöngyöspatán csak azért nem volt vérontás, mert a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület a lakosság hívására odament és megvédte a magyar embereket.
A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől csaknem három héten át járőröztek a 2.800 lakosú Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. A Jobbik helyi vezetője, Juhász Oszkár az MTI-nek korábban azt mondta: azért járőröznek, mert sok bejelentést kaptak vagyon elleni bűncselekményekről, garázdaságról, zaklatásról, s a bűncselekmények mögött helyi cigányokat sejtenek.
A Jobbik március 6-án - a rendőrség becslése szerint mintegy ezer ember részvételével - demonstrációt tartott a Heves megyei településen. Vona Gábor, a párt elnöke ez alkalomból úgy fogalmazott, hogy "magyarpárti tüntetést" tartottak a községben.
A járőröző polgárőrök március 17-én hagyták el a Heves megyei települést; mint közölték, áprilisban Hajdú-Bihar megyében, Hajdúhadházán kívánnak hasonló tevékenységet folytatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!