Belföld

2010.06.25. 11:42

Balogh, Schmitt a hivatalos államfőjelölt

FMH - A péntek déli határidőig két érvényes jelölés érkezett a jövő kedden megválasztandó köztársasági elnök személyére. A Fidesz-KDNP Schmitt Pált, az MSZP Balogh Andrást, az LMP pedig Sólyom Lászlót javasolta, ám ez utóbbi jelölés érvénytelen.

MTI

A köztársaságielnök-jelöléshez az alkotmány értelmében legalább 50 képviselő aláírására van szükség. Az ajánló ívhez a Fidesz-KDNP 62, az MSZP 59 aláírást, az LMP pedig frakciója 16 tagjának kézjegyét csatolta, utóbbi így érvénytelen jelölés, csak szimbolikus lépés.
A Fidesz-KDNP ajánló ívét Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök, Lázár János, a Fidesz, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, az MSZP-jét Mesterházy Attila frakcióvezető, Schiffer András, az LMP frakcióvezetője nyújtotta be az Országgyűlésnek.
A Ház kedden titkos szavazással választ új köztársasági elnököt. Ezt megelőzően 10-10 percben Schmitt Pál és Balogh András is kifejtheti elképzeléseit a plénum előtt.
Sólyom László ötéves mandátuma augusztus 5-én éjfélkor jár le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!