Belföld

2010.02.23. 15:15

Baleset az M6-os alagútjában - gyakorlat a biztonságért

FMH - Kisteherautó gyulladt ki, autók ütköztek az M6/M60-as autópálya Bátaszék és Véménd közötti alagútjában, a helyszínen tűzoltók, rendőrök is mentettek - mindez szerencsére csak katasztrófavédelmi gyakorlat volt kedden, az átadás előtt álló alagútban.

MTI

 

A gyakorlat feltételezése szerint a 865 méter hosszú alagútban egy, festéket és gumiabroncsot szállító kisteherautó kigyulladt; a füstben egy autóbusz, valamint több személygépkocsi ütközött össze, a mentés közben  egy veszélyes anyagot szállító tehergépkocsi is balesetet szenvedett.
A mentési gyakorlatban több mint kilencven hivatásos és önkéntes tűzoltó, a mentőszolgálat, az alagút zárásáról gondoskodó rendőrség, valamint az autópálya-mérnökség munkatársai vettek részt.
Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója a helyszínen újságíróknak elmondta: a gyakorlat sikeres volt, nem merült fel probléma sem a hírforgalmazásban, sem a mentésben résztvevők közötti  együttműködésben.
A tűzoltó altábornagy hozzátette: a gyakorlatot a jövő héten értékelik ki. "Olyan hiányosságot nem tapasztaltam, ami kizáró oka lenne az alagutak használatba vételének" - jelentette ki.
A gyakorlatot megtekintő Varga Zoltán önkormányzati miniszter úgy nyilatkozott: a katasztrófavédelem felkészült arra, hogy a március 31-én átadandó autópálya ezen szakasza a lehető legbiztonságosabb legyen. 
Rácz István, a Mecsek Autópálya Koncessziós (MAK) Zrt. munkatársa elmondta: az autópálya négy alagútjának biztonsági rendszerénél horvát, szlovén, osztrák, francia tapasztalatokat vették figyelembe.
Az átjárókban 22 kamera működik, a tűzjelző rendszer pedig nyolc méteres pontossággal tudja jelezni az esetleges tűz helyszínét - tette hozzá.
A MAK Zrt. tájékoztatása szerint zárt láncú kamerarendszer, nyomógombos segélyhívók, segélykérő telefonok, illetve a bátaszéki és a baranyai alagútban 300 méterenként lévő vészátjárók is a biztonságot szolgálják.
A koncessziós társaság kampányt indít az M6/M60-as autópályát használó autósok tájékoztatására, az alagútbiztonságról szóló tájékoztató kiadványokat helyeznek el töltőállomásokon és pihenőhelyeken a közlekedők számára - közölte a MAK Zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!