Belföld

2011.06.28. 17:38

Az OMSZ irányítja júliustól a betegszállítást

Péntektől az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) irányítja a magyarországi betegszállításokat - közölte az OMSZ kedden az MTI-vel.

MTI

Az április végén megjelent jogszabály értelmében július elsejétől minden olyan, megyehatárokon átívelő betegszállítást, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) finanszírozási szerződésben álló szervezet végez, az OMSZ irányítja - olvasható a közleményben.
Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a betegszállítások megrendelése továbbra is az eddigi módon történik. Az a szolgáltató köteles területi ellátásra, amelynek a területén a biztosított lakóhelye vagy tartózkodási helye van. 
A távolsági (megyehatárokon túli) betegszállítások irányítása során az OMSZ teendője lesz a feladatok összehangolása, a járművek mozgásának optimalizálása. Ehhez egyrészt együttműködnek a megyei betegszállítási irányító központokkal, továbbá a betegszállító szervezetek valamennyi gépkocsiját felszerelik úgynevezett EDR készülékkel, melynek révén azok mozgása, tevékenysége követhető lesz. 
Mindezeken felül tömeges baleset vagy katasztrófa esetén az OMSZ Irányító Csoportja riasztja a betegszállítási tevékenységet végző szervezetek aktív betegszállító gépjárműveit. A riasztott szervezet köteles az OMSZ riasztása szerinti helyszínre kivonulni és az úgynevezett kárhelyparancsnok utasításai szerint eljárni - tették hozzá.
Mint írták, az OEP a jogszabály kihirdetését követően részletes tájékoztatót küld ki az érintetteknek, az egészségügyi intézményeknek. A betegszállítás-irányítás rendszerével kapcsolatban az OEP, a betegszállító szervezetek, valamint az OMSZ között további egyeztetések zajlanak – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!