Belföld

2010.06.21. 12:54

Az MSZP államfőjelöltje Balogh András

FMH - Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője hétfőn bejelentette: a képviselőcsoport egyhangúlag támogatta Balogh András thaiföldi nagykövet köztársasági elnökké jelölését.

MTI

A szocialista képviselőcsoport vezetője elmondta: megköszönték Balogh Andrásnak, hogy a jelen politikai helyzetben is vállalta az államfőjelöltséget, hiszen kicsi esély van arra, hogy meg is válassza a Ház erre a posztra.
Hozzátette: az összes képviselő aláírta a jelölő ívet és ezt hétfőn be is nyújtják az Országgyűlésnek.
Balogh András, aki Magyarország thaiföldi nagykövete, a sajtótájékoztatón beszámolt arról: programját nem az MSZP-től kapta, hanem a saját elképzeléseit támogatta a párt. 
Mint mondta, össznemzeti, országos érdekeket szeretne képviselni. Véleménye szerint nem barikádokat, hanem hidakat kell emelni. Hangsúlyozta: kiáll az emberi, a kisebbségi és a nemzeti jogok mellett, illetve az egyik legfontosabb feladatnak azt tartja, hogy a demokratikus jogok gyakorlását is biztosítani lehessen Magyarországon.
A diplomata úgy látja: a köztársasági elnök fő és szent feladata az ország szuverenitásának, területi integritásának, a magyar érdekeknek a biztosítása. Magyarországnak minden erővel azon kell lennie, hogy az Európai Unión belül érvényesítse törekvéseit.
Kérdésre válaszolva elmondta, néhány hét múlva visszatér Bangkokból, természetesnek tartja ugyanis, hogy államfőjelöltként ne legyen diplomata. Jelezte, fog egyeztetni erről a külügyminiszterrel is.
Balogh András úgy fogalmazott, miután a Fidesz képviselőcsoportja és Orbán Viktor miniszterelnök is kért tőle találkozót, reméli, hogy a köztársaságielnök-választás nem pártlojalitás, hanem programok alapján fog eldőlni. A diplomata megtiszteltetésnek tartja, hogy meghívást kapott a legnagyobb parlamenti frakcióhoz és optimizmussal néz a beszélgetés elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!