Belföld

2009.06.07. 06:09

Az Egyesült Államokban befejeződött a magyarok szavazása

Az Egyesült Államokban közép-európai idő szerint vasárnap hajnalig rendben lezajlott az európai parlamenti választás a magyar külképviseleteken - tájékoztatták a választási irodák az MTI-t.

feol.hu

A magyar európai parlamenti listákra helyi idő szerint reggel 6 és este 7 óra között négy városban lehetett szavazni; a washingtoni nagykövetségen, valamint a New York-i, a chicagói és Los Angeles-i főkonzulátuson. Az állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgárok a vonatkozó jogszabály értelmében a magyarországi szavazás előtti napon élhettek választási jogukkal.
Az Egyesült Államokban összesen 209-en jelentkeztek a helyi jegyzőnél a külképviseleti névjegyzékbe, közülük 171-en adták le voksukat; ez 81,8 százalékos részvételi arányt jelent.
Washingtonban az 51 jelentkezőből 41 szavazott végül, New Yorkban a 100-ból 81, Chicagóban a 21-ből 20, végül Los Angelesben a 37-ből 29-en adták le voksukat.
A szavazás mind a négy külképviseleten rendkívüli esemény nélkül zajlott le. New Yorkban egy ember esetében visszautasították a szavazáson való részvételt, mert nem volt nála személyazonosságát igazoló okmány. Az illető elfogadta a döntést, az esetet jegyzőkönyvbe vették.
A szavazás befejezése után lezárt és a szavazatokat tartalmazó urnákat visszaszállítják Magyarországra, ahol a voksokat az Országos Választási Bizottság számlálja össze.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!