Belföld

2011.03.09. 12:38

Az Ab az Országgyűlés ügyészséggel kapcsolatos mulasztására hívta föl a figyelmet

FMH - Az Alkotmánybíróság (Ab) szerint az Országgyűlés mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenes helyzetet idézett elő azzal, hogy nem alkotta meg azokat a különös törvényi rendelkezéseket, amelyek alapján az ügyész – az alaptörvénynek megfelelően – törvényességi felügyeletet gyakorolhat az egyesületek felett - derül ki az Ab keddi, a testület honlapján olvasható döntéséből.

MTI

Az Ab ezért felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotói kötelezettségének 2011. december 31-ig tegyen eleget.
A határozat indokolása szerint a jelenleg irányadó szabályok nem rendelkeznek arról, hogy az ügyészség ellenőrzési jogköre mire terjed ki: az egyesület teljes működésére vagy csak az általános érvényű, illetve egyedi döntéseire. Nem rendezi törvény, hogy az ügyészség eljárhat-e hivatalból, vagy csupán kezdeményezésre, és nem szabályozza azt sem, hogy az ügyész az ellenőrzés során mit tehet, illetve, ha törvénysértést észlel, miképpen cselekedhet. 
Tekintettel arra, hogy az ügyészi kontroll lehetősége korlátozza az egyesüléshez való alapjogot, ezért a törvényhozónak pontosan meg kell határoznia, hogy mire terjed ki az ügyészség hatásköre, és hogy e hatáskör mit foglal magában - mutatott rá az Alkotmánybíróság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!