Belföld

2011.08.16. 16:46

Augusztus 20.: veszély esetén megszakíthatják a rendezvényt

Idén is a központi bázis felügyeli az augusztus 20-i rendezvények biztonságát; a szakemberek rendkívüli, a biztonságot veszélyeztető körülmények esetén akár a programok megszakítása mellett is dönthetnek - közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság kedden.

MTI

Ha vihar közeledik, a Duna-parton elhelyezett hangosítókon értesítik a tűzijáték nézőit.

Az augusztus 20-i rendezvények biztonságát az operatív törzs és a központi bázis felügyeli a teljes program alatt, feladatuk a rendezvények szervezett és biztonságos lebonyolításával kapcsolatos teendők ellátása. Az operatív törzset Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár vezeti, aki rendkívüli helyzet esetén a rendezvény megszakításáról is dönt. A közlemény szerint az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető rendkívüli körülmények és más elháríthatatlan okok esetén a központi bázis javaslatot tesz a program egyes elemeinek vagy egészének elhalasztására, illetve megszakítására. Az irányítók veszély esetén az eseményt akkor is lemondják, ha a veszélyt okozó időjárási jelenség végül elmarad.
   
A központi bázison az összes érintett szervezet - így a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a hozzá tartozó Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Terrorelhárítási Központ, a Köztársasági Őrezred, a BKV, a fővárosi tűzoltóság, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Magyar Honvédség, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Országos Mentőszolgálat, a Honvédelmi Minisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a tűzijáték lebonyolításáért felelős cégek - szakemberei folyamatosan figyelemmel kísérik a rendezvény lebonyolítását.
   
A bázishoz befutó információk legfontosabb eleme a meteorológiai szolgálat félóránkénti jelentése, illetve a várható veszélyt okozó időjárási jelenség - így zivatar jégesővel, felhőszakadás, 45 kilométer/óra feletti viharos szél - esetén az azonnali riasztás - ismerteti az államtitkárság, hozzátéve, hogy ezek bármelyike esetén a szervezők legalább harminc perccel a várható esemény előtt a Margit híd és az Erzsébet híd között elhelyezett hangosítók segítségével tájékoztatják a közönséget.
   
Emellett a veszélyhelyzetet jelző riasztások a médiaszolgáltatókon keresztül is eljutnak a lakossághoz az új médiatörvény rendelkezéseinek megfelelően, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a katasztrófavédelmi főigazgatóság között létrejött együttműködési megállapodás értelmében.
   
A rendezvények helyszínein mentőautókkal, a tűzijáték alatt pedig a helyszínre kitelepített betegellátó ambulanciákkal készülnek a szervezők. A helyszínt biztosító szakemberek a menekülési útvonalakat és kiürítési pontokat szabadon fogják tartani a területek biztonságos kiürítése érdekében - közölték.
   
Az államtitkárság tájékoztatott a közlekedési lezárásokról is. Csütörtökön 20 órától vasárnap reggel 6 óráig lezárják a forgalom elől a Bem rakpartot a Bem tér és a Halász utca között. Ugyancsak csütörtökön 23 órától lezárják a Bem rakpart Lánchíd és Halász utca közötti szakaszát, a Jégverem utcát a Fő utca és a Bem rakpart között, valamint a Fő utca északi forgalmú oldalát a Clark Ádám tér és a Jégverem utca között. Pénteken 19 órától vasárnap 6 óráig nem lehet majd közlekedni a Lánchíd utcának a Halász utca és a Clark Ádám tér közötti szakaszán, a Clark Ádám téren, az Alagútban, az Alagút utcában és a Fő utcában, valamint a Lánchídon sem.
   
Szombaton 13 órától vasárnap reggel 6 óráig lezárják a gépjárműfogalom elől a pesti alsó rakpartot a Margit hídtól a Közraktár utcáig, valamint a budai alsó rakpartot az Öntőház utcától a Rákóczi hídig. Az ünnepnapon, délután négy órától a gyalogos- és a gépjárműforgalom elől is le lesz zárva a Szent Gellért felső és alsó rakpart a Döbrentei tértől a Gellért térig. Délután öt órától előreláthatólag éjfélig a gyalogos- és gépjárműforgalom elől zárva lesz a Margit híd és a Lánchíd.
   
Augusztus 20-án 17 órától 24 óráig a rendőrség lezárja a gépjárművek elől a Szent István körút, Bajcsy-Zsilinszky út, Károly körút, Kálvin tér, Üllői út, Ferenc körút, Petőfi híd, Irinyi József utca, Karinthy utca, Móricz Zsigmond körtér, Villányi út, Alkotás útja, Vérmező út, Margit körút, Tölgyfa utca és a Margit híd által körbezárt területeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!