Belföld

2012.11.12. 06:04

Átírhatják a választási eljárásról szóló törvényjavaslatot

A képviselők több törvényjavaslatot is átírhatnak az Országgyűlés mai ülésén, így egyebek mellett módosíthatják az új választási eljárásról, valamint a jövő évi adószabályokról szóló előterjesztéseket.

MTI

 A Ház 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdi munkáját, ezt az interpellációs időszak követi.         

Elsők között szavaznak a képviselők a magyar és a szlovák kormány között megkötött, Komárom és Révkomárom közötti új Duna-híd megépítéséről szóló egyezmény kihirdetéséről. Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök október 2-án Pilisszentkereszten, a Pilisi Szlovákok Központjának átadásán írta alá az erről szóló dokumentumot.         

Ezt követően az új választási eljárásról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatokról szavaz a parlament. Az előterjesztésen többi között az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága is változtatna fideszes kezdeményezésre, lehetővé téve például, hogy a jegyzők és megbízottaik mindenki esetében házhoz menjenek a választási regisztrációért. 
 Az ugyancsak a kormánypárthoz tartozó Szakács Imre szerint ugyanakkor ez indokolatlanul nagy terhet róna a jegyzőkre, ezért saját javaslatában kihagyná ezt a rendelkezést.

Emellett egy másik fideszes képviselő az eredetileg megszüntetni kívánt kampánycsend egy elemének megtartását is javasolja. Puskás Imre a választás napján tiltaná be a televíziós politikai reklámokat. Ugyanő ezen kampányeszközt országos szinten csak a közmédiában tenné lehetővé, méghozzá ingyenesen, a fizetett politikai hirdetések pedig csak a helyi és regionális adókon jelenhetnének meg.    
    
Szintén a képviselők változtatási javaslatairól határoznak többi között a pénzügyi ombudsman intézményét megteremtő, valamint a jövő évi adóváltozásokat tartalmazó előterjesztések esetében.         
A szavazások után korábban már tárgyalni kezdett javaslatok kerülnek ismét napirendre, így részletes vitát tartanak például az önkormányzati fenntartású iskolák állami kezelésbe vételéről szóló törvényjavaslatról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!