Belföld

2010.10.20. 04:59

Árvízi rekonstrukciók Észak-Magyarországon

Több mint ötszázmillió forintot fordítanak egy csatorna és két patak kotrására, rendbetételére Észak-Magyarországon - tájékoztatta a regionális környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság (Ékövizig) szerdán az MTI-t.

MTI

A közlés szerint az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt az Ékövizig területén, több helyen bebizonyosodott, hogy a vízfolyások kotrására, rendbetételére egyre nagyobb szükség van. Most több mint ötszázmillió forintnyi beruházással három vízfolyás mentén végeznek majd rekonstrukciós munkálatokat.  
 A Karcsa-csatorna vízelvezető képességét általában 10-15 évenként növelték kotrásos medertisztítással, de ez soha sem terjedt ki a teljes hosszára. A Karcsa térségi vízrendszer rekonstrukciója során a becsatlakozó csatornák csappantyúit, zsilipeit, illetve a csatornát keresztező hidakat újítják majd fel. A csatorna kotrása is a feladatok közé tartozik annak érdekében, hogy a vízszállító képességét növeljék.
Emellett felújítják a Karcsa-csatorna és a holtág találkozásánál lévő zsilipet, valamint a Karcsa község belterületén található átereszt. Kikotorják a holtágban lévő iszapot is, ezáltal itt is nagyobb mennyiségű víz fér majd el a jövőben.
A Karcsa-holtág felső végénél lévő zsilip felújítása is a pályázat részét képezi. A projekt becsült költsége 364 millió forint - fejtette ki a részleteket az igazgatóság.
 Az Ékövizig beszámolt a Laskó-patak rekonstrukciójáról is, ahol átfogó, a vízgyűjtő egészére kiterjedő mederrendezés legutóbb az 1960-as években történt. A meder nagyfokú feltöltődése miatt a Laskó-patak vízelvezető képessége jelentősen csökkent, ezért vált sürgetővé a meder további állapotromlásának megakadályozása.
A területen az ezredfordulót követő években és az idén előforduló kiöntések, árvizek rendkívül érzékenyen érintették a lakosságot és a gazdálkodó szervezeteket. A patak menti települések felszíni csapadék-elvezető rendszerének kiépítése a térségben elkezdődött. A főgyűjtők befogadója a Laskó-patak, amely jelen állapotában szinte képtelen elvezetni a beérkező vizet. A rekonstrukció részeként a mederbe és a rézsűre nőtt cserjéket kiirtják, illetve a mederben lerakódott hordalékot is eltávolítják, ennek költsége több mint 90 millió forint.
Árvízi rekonstrukció is lesz a Szuha-völgyében. A projekt azért indokolt, mert a Szuha-patak - mint a környező terület és települések csapadékvizeinek befogadója - a nagy csapadék, illetve a tavaszi hóolvadások idején gyakran kilép medréből, elöntésekkel veszélyeztetve nemcsak a környező mezőgazdasági területeket, de közvetlenül belterületi ingatlanokat is.
Ennek az az oka, hogy a patakmeder olyan mértékben feltöltődött, feliszapolódott, hogy nem képes a csapadék teljes befogadására. A tervezett munka főleg mederrendezésből, medertisztításból, cserjeirtásból áll, ez hozzájárul majd a megfelelő vízszállító képesség helyreállításához. Erre a munkára mintegy 93 millió forint áll rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!