Belföld

2010.08.18. 15:39

Árvíz után: megkezdődött a magánházak helyreállítása

FMH - Megkezdődött a magánházak helyreállítása az árvíz után - közölte Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

MTI

Bakondi György a magánházak felújításával kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy hét megyében 51 településen nyújt támogatást a kormány a megsemmisült magánházak lakóinak; ez összesen 349 lakóházat jelent.
Ez - fűzte hozzá - Borsod megyében 29 településen 300 magánházat érint, csak a Borsod megyei, a kormány által biztosított keretösszeg 2,853 milliárd forint.
Eddig 38 önkormányzat alkotta meg a rászorultak támogatásáról szóló rendeletét, és ezek alapján megkezdődött a támogatási szerződések megkötése, több helyen a kivitelezés is elindult - hívta fel a figyelmet.
Borsod megyében négy településen 12 építkezés kezdődött el, ezek támogatására az érintett önkormányzatoknak összesen 954 millió forintot utalt át a kormány - mondta Bakondi György. 
A főigazgató kitért arra is, hogy folyamatosan utalják át az önkormányzatoknak a vis maior-támogatást, eddig a helyhatóságok 17,8 milliárd forint értékben nyújtottak be igényt; 14 ütemben 383 kérelmet fogadtak el, és 2,9 milliárd forintot utalt át a Belügyminisztérium az érintett önkormányzatok számlájára.
Úgy fogalmazott: a kezdeti bizonytalankodás és jogszabály-értelmezési problémák megoldása után megkezdődött a magánházak helyreállítása. Bakondi György megismételte: október 31-ig az elemi lakhatási feltételeket minden érintett magánszemélynek biztosítani kell.
Felhívta a figyelmet arra is, hogy megjelentek a Magyar Közlönyben azok a jogszabályok, amelyek a magánházak helyreállításának és újjáépítésének hatósági eljárási könnyítéseit tartalmazzák.
Kitért arra, hogy a Borsod megyei középületek kárhelyzetének felmérése augusztus 20-án fejeződik be; az augusztus 20-i fővárosi tűzijátékon megtakarított 150 millió forintot az itteni újjáépítéshez használják fel.
A főigazgató közölte, hogy szerdán tárgyalt a biztosítók képviselőivel, és rögzítették: befejeződött a Borsod megyei károk felmérése, a kifizetések pedig már 80 százalékban meg is történtek.
Csütörtökön a főigazgató a karitatív szervezetek képviselőivel találkozik; a szervezetektől tájékoztatást kap, hogy hol, milyen összegű támogatást nyújtottak. Felhívta a figyelmet, hogy összesen kétmilliárd forintos segítségről van szó.
Bakondi György kiemelte, hogy több döntés is megszületett már a három uniós pályázati csomag felhasználásáról, ezek 4 milliárdos, 5,2 milliárdos és 500 milliós csomagok. A döntések azokat a Borsod megyei településeket érintik, amelyek vízrendezési, -elvezetési, gátvédelmi kérdésekben pályáztak állami támogatásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!