Belföld

2011.01.15. 10:11

Árvíz - Egyszerre árad és apad a Tisza (frissülő hír)

Szombat hajnalban a Tisza vízszintje 650 centiméter alá csökkent Szegednél, ezért déltől megszűnik a csongrádi megyeszékhely vízmércéjéhez tartozó szakaszon az első fokú árvízvédelmi készültség - mondta el az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) szóvivője.

MTI

Nem csökken a belvíz az Alsó-Tisza vidékén

A folyamatos szivattyúzás ellenére sem csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága az Alsó-Tisza vidékén, a becslések szerint 878,8 négyzetkilométernyi terület van víz alatt – mondta Priváczkyné Hajdu Zsuzsanna, a regionális vízügyi igazgatóság szóvivője szombaton az MTI-nek. Az igazgatóság huszonkilenc szivattyútelepén – harmadfokú belvízvédelmi készültség mellett - éjjel-nappali üzemben naponta mintegy 4,8 millió köbméter vizet emelnek át a főgyűjtőkbe. A belvíz gyorsabb levezetése érdekében 34 munkagéppel folyamatosan kotorják a csatornákat, és vágják a nádat. A védekezésben 232-en vettek részt.
Az igazgatóság területén működő vízgazdálkodási társulatok másodfokú készültség mellett védekeznek. Tizennégy településen első-, harminchárom településen másodfokú helyi vízkár-elhárítási készültség van érvényben, Királyhegyesen Csanádpalotán, Csanyteleken, Csongrádon és Pálmonostorán pedig a legmagasabb fokozat mellett folyik a védekezés.
Csongrád megyében eddig tizenhárom településen húsz lakóingatlan dőlt össze vagy rongálódott meg annyira, hogy emberi tartózkodásra alkalmatlanná vált, az elmúlt huszonnégy órában azonban nem kellett újabb embereket kitelepíteni – közölte Tátrai János, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője, hozzátéve: összesen negyvenegyen kényszerültek elhagyni otthonukat.

 Nőtt a belvizes területek nagysága, hétfőn eléri a Duna a budapesti rakpartokat

Egyszerre árad és apad a Tisza

Egyszerre árad és apad a Tisza

Pénteken a Felső-Tisza vízgyűjtőjén helyenként 10 milliméternél is több csapadék hullott, ami a hóolvadással együtt újabb vízszintemelkedést okozott a Tisza egyes szakaszain; a belvizes terület már több mint 650 négyzetkilométer - közölte a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője szombaton az MTI-vel. A Tisza Dombrádig árad, Tiszabercel és Tiszapalkonya között apad, Tiszakeszi és Tiszaroff között árad, alatta alig változik, illetve lassan apad - mondta el a legfrissebb adatok alapján Lovas Attila vízügyi igazgató.
 A Zagyvára és a Tarnára, továbbá a  Hármas-Körösre az apadás jellemző. A Tisza középső és alsó szakasza jégmentes, a Zagyva torkolatánál még részben áll a jég.
Az igazgatóság már döntően elsőfokú árvízvédelmi készültség tart fenn, ez 500 kilométeren van érvényben. Továbbra is harmadfokú a védelmi készültség a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcag és Kisújszállás között. 
 Az árvízzel érintett folyószakaszok mentén az elmúlt 24 órában 231 ember védekezett. A szivárgó és fakadó vizek átemelése érdekében folyamatosan szivattyúznak a gátőrházaknál, Tiszasüly belterületén, a tiszaburai templomnál, valamint több szivattyútelepnél és holtágnál.     Szolnokon a Répa utcánál a mentett oldali szivárgó és fakadó vizet három szivattyúval emelik át a Tiszába, míg Tiszabura határában a szivattyúzáshoz a katasztrófavédelem két mobil berendezést biztosított, amelyeket az önkormányzat üzemeltet. 
 A belvizes terület a Közép-Tisza vidékén a csapadék hatására 8,5 négyzetkilométerrel nőtt, összesen 652 négyzetkilométert tesz ki. Az elöntés a jászberényi és a kunhegyesi szakaszon meghaladta a korábban regisztrált maximális értéket. Az elmúlt 24 órában további szivattyúkat állítottak üzembe, 74 berendezés csaknem 5,5 millió köbméter vizet emelt át. 
 A belvíz elleni 185-en védekeztek, az újabb szivattyúkat a nyíregyházi és a székesfehérvári központú társigazgatóságok biztosították.
A lakott területek vízmentesítése érdekében a Zagyva mentén Újszász, Alattyán, Jánoshida, Jászkisér, Jászalsószentgyörgy és Jászdózsa önkormányzatának biztosítottak szivattyút a belterületi védekezéshez. Jászalsószentgyörgy belterületén folyamatos a záportározók vizének átemelése a közeli belvízcsatornába.
A Jásztelek-Jászapáti közötti műutat a vízátfolyások miatt a jásztelki önkormányzat lezáratta a forgalom elől. Továbbra is vízátfolyások tapasztalhatók Örményes belterületén, valamint a Fegyverneket és a 34-es utat összekötő műúton, utóbbit a fegyverneki polgármester lezáratta. Belvízi elöntés veszélyezteti a Kétpó-Mezőtúr közötti 4632-es utat, az Abádszalók és Pusztataskony közötti műút mellett felgyülemlett víz pedig elérte az útpadka szélét. 
 A Nagykunságban Mezőtúr önkormányzata ötszáz homokzsákot kapott a belterületi védekezéshez. A Kunhegyeshez közeli V-II-6-os jelű belvízcsatorna kotrását folytatták, ennek hatására a vízborítások kezdenek a csatorna medrébe folyni.

Nincs már árvízvédelmi készültség a Hortobágy-Berettyón

Szombat délelőtt megszüntették az árvízvédelmi készültséget a Hortobágy-Berettyón, így már csak a Berettyón, a Hármas- és a Sebes-Körösön van érvényben riasztás a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén.  Az igazgatóság szombaton azt közölte az MTI-vel, hogy a 340 kilométer hosszúságú védvonalaikon 43 kilométerrel, 146 kilométerre csökkent azoknak a szakaszoknak a hosszúsága, amelyeken védekezni kell.
Továbbra is a legalacsonyabb szintű a készültség az apadó Hármas- és a Sebes-Körösön, valamint a Berettyón.
A belvízzel elöntött területek nagysága nem egészen két négyzetkilométerrel, majdnem 574 négyzetkilométerre csökkent az igazgatóság működési területén. A tíz belvízvédelmi szakaszból változatlanul kettőben, a réhelyiben és a dögös-kákafoki szakaszon kell a legmagasabb szinten védekezni. További hét területen másodfokú, egyen pedig elsőfokú a készültség.
A szivattyútelepek egy nap alatt 5 millió köbméternyi vizet emeltek át a főbefogadó folyókba és csatornákba. Tavaly december óta pedig már 253 millió köbméter vizet szivattyúztak el.
Az önkormányzatok közül még mindig 21 védekezik az elöntések ellen. Másodfokon 6, első fokon pedig 15 településen van érvényben készültség.
 Az árvízvédelmi és belvízvédelmi munkálatokban a pénteki napon 431-en vettek részt.

Harmadfokú készültség lesz Észak-Dunántúlon

Feljebb, a mindszenti vízmércénél szombat délelőtt 724 centiméter volt a vízállás, ott az előrejelzések szerint az jövő hét közepére süllyedhet a készültségi szint, 650 centiméter alá a folyó vízállása – mondta Priváczkyné Hajdu Zsuzsanna.
A Hármas-Körös torkolati szakaszára irányadó csongrádi vízmércénél 700 centiméter körüli a Tisza vízszintje, ezért ott is elsőfokú készültség van.
Az árvízvédekezésben 67-en vesznek részt, ők főként a tizenkét órás figyelőszolgálatot látják el, munkájukat azonban még mindig nehezíti, hogy a burkolatlan töltésszakaszok sok helyütt járhatatlanok – tudatta a szakember.
Az Alsó-Tiszán az eddigi legmagasabb vízállást 2006 áprilisában mérték: Mindszentnél 1062, Szegednél 1009 centimétert.

Feljebb, a mindszenti vízmércénél szombat délelőtt 724 centiméter volt a vízállás, ott az előrejelzések szerint az jövő hét közepére süllyedhet a készültségi szint, 650 centiméter alá a folyó vízállása – mondta Priváczkyné Hajdu Zsuzsanna.
A Hármas-Körös torkolati szakaszára irányadó csongrádi vízmércénél 700 centiméter körüli a Tisza vízszintje, ezért ott is elsőfokú készültség van.
Az árvízvédekezésben 67-en vesznek részt, ők főként a tizenkét órás figyelőszolgálatot látják el, munkájukat azonban még mindig nehezíti, hogy a burkolatlan töltésszakaszok sok helyütt járhatatlanok – tudatta a szakember.
Az Alsó-Tiszán az eddigi legmagasabb vízállást 2006 áprilisában mérték: Mindszentnél 1062, Szegednél 1009 centimétert.

Tizenkét órával a másodfokú készültség után, szombat este hat órától a harmadik fokozatú árvízvédelmi készültséget léptetik életbe Vének és Dunaremete között - közölte a Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel. Vasárnap reggel hat órakor - egy nappal az első fokozat kezdete után - másodfokúra emelik a készültséget a folyó Vének és Dunaszentpál közötti részén - tudatták. Ugyanekkor a Győr-Koroncó árvízvédelmi szakaszon, Mérgesnél és Rábapatonánál, valamint a Dunán Tát és Esztergom között érvénybe lép az elsőfokú árvízvédelmi készültség, amely a Komárom és Almásfüzitő között szombat reggel hat órai hatállyal hirdettek ki - jelezték.
A meteorológiai prognózis szerint a Duna bajor szakasza jelenleg Kelheim térségében tetőzik, alatta Passauig árad. A jelenlegi információk szerint az apadás kezdetben gyors lesz, majd várhatóan lelassul.

Megszűnik az árvízvédelmi készültség Szegednél

A hirtelen felmelegedés hatására 3750 négyzetkilométer nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, a Dunán pedig három árhullám vonul le, és emiatt várhatóan hétfő hajnalra elönti a Duna a budapesti rakpartokat - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a Dunán jelenleg három árhullám vonul le, ennek hatására a magyarországi felső Duna-szakaszon holnapra harmadfokú készültségi szintű vízállás várható, de a szakemberek arra számítanak, hogy Esztergomtól már csak az elsőfokú készültségi szintek alakulnak ki.
Budapestnél - a heves áradás miatt - már hétfő hajnalban várható a rakpart fokozatos elöntése, majd keddre a teljes elöntés. A szakemberek arra számítanak, hogy a folyó keddről szerdára tetőzik, 680 centiméter körüli vízállással, azaz jövő hét közepén Budapestnél másodfok körüli vízszintek várhatók, a rakpartok teljes elöntése mellett. A tetőzést követő apadás - a Felső-Dunán kialakult több árhullám miatt - lassú lesz, a rakpartok várhatóan a hét végéig víz alatt lesznek. 
 Árvízvédelmi készültség az OMIT szerint 1.348 kilométeren van, ebből harmadfokú a készültség 86 kilométeren (a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán), másodfokú 27 kilométeren, a Dunán Vének és Dunaremete között. Elsőfokú árvízvédelmi készültség van 1.235 kilométeren: a Dunán Rajka és Dunaremete, illetve Almásfüzitő és Komárom között, a Mosoni-Dunán, a Rába torkolati szakaszán, a Tiszán Kisköre és a déli országhatár között, a Lónyay-főcsatornán, a Krasznán, a Zagyván, a Berettyó és a Sebes-Körös alsó szakaszán, valamint a Hármas-Körösön és a Maroson.
A belvízzel kapcsolatban azt írták: jelenleg 3750 négyzetkilométer a belvízzel elöntött terület, ebből 2020 négyzetkilométer a vetés, szántó. A hirtelen felmelegedés hatására megemelkedett a belvízzel elöntött területek nagysága. Összesen 218 település rendelt belvízvédelmi készültséget, ebből 19 harmadfokút.
Tizenegy környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén, az ország 90 belvízvédelmi szakaszából 71 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 14 szakaszon, a Közép- és Dél-Alföldön harmadfokon védekeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!