Belföld

2012.03.08. 08:21

Árfolyamgát: húszmilliós felső korlát

Megerősítette a kormányszóvivő, hogy megegyezés született arról: azok vehetik majd igénybe az árfolyamrögzítést, akiknek a hitelösszege nem haladja meg a húszmillió forintot.

MTI

Az Index hírportál szerda este arról számolt be, hogy kompromisszumot kötött a kormány a bankszövetséggel az árfolyamrögzítés feltételeiről. Mint írták, a legfontosabb újdonság, hogy a kedvezmény azoknak járna, akik 20 millió forintos vagy kisebb devizahitelt vettek fel svájci frankban, euróban vagy japán jenben.

Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtök reggel az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában ezzel kapcsolatban kifejtette: a kabinet és a Magyar Bankszövetség korábbi megállapodása egy olyan limitet határozott meg, amely a lakás értéke alapján határozta meg azok körét, akik igénybe vehetik az árfolyamgátat. A Fidesz azonban javaslatot tett arra, hogy ne a lakás, hanem a hitel értékéhez kössék a rögzítés igénybevételének lehetőségét. Indítványuk szerint az élhetett volna az árfolyamrögzítéssel, akinek a felvételkori hitelösszege nem haladja meg a 30 millió forintot.

A mostani egyeztetések eredményeként ez az összeg 20 millió forintra változott - közölte a kormányszóvivő.

Giró-Szász András tájékoztatott arról is, hogy a közszférában dolgozók soron kívül, hamarabb vehetik majd igénybe az árfolyamgátat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!