Belföld

2012.04.06. 22:01

Április 7. - Mi történt ezen a napon?

Április 7. Herman névnapja, az év 98. napja a Gergely-naptár szerint.

feol.hu

Herman német eredetű, jelentése: hadi férfi. Gessler Hermann a svájci néphagyomány szerint a népet sanyargató császári helytartó volt, aki ellen a svájci szabadságharc kitört, amelyben részt vett Tell Vilmos is. Érdekes módon a magyar kártyában mégis a szív felső ábrázolja őt. Hermann Hesse svájci német regényíró magyarul is megjelent művei a magányosságról, önmagunk megismerésének útjáról szólnak. Hermann Göring német fasiszta politikus, tábornagy, akit bűneiért a nürnbergi nemzetközi katonai bíróság kötél általi halálra ítélt, de ő a végrehajtás előtt megmérgezte magát. Herman Van Rompuy belga politikus lett az Európai Unió első elnöke.

Április 7-én van az Egészség Világnapja: annak emlékére, hogy 1948-ban ezen a gapon megkezdte működését az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az ENSZ szakosított intézményeként. Illetve Nagyszombat: a keresztény vallásban nagyhét szombatja Jézus feltámadásának várása jegyében telik el.

Április 7-én történt: 1848-ban megalakult Batthyány Lajos kormánya, tagjai: Szemere Bertalan belügy-, Deák Ferenc igazságügy-, Kossuth Lajos pénzügy-, Klauzál Gábor földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi, Mészáros Lázár hadügy-, Eötvös József vallás- és közoktatásügyi, Széchenyi István közmunka- és közlekedésügyi, Esterházy Pál, a király személye körüli miniszter. 1945-ben a második világháborúban amerikai repülőgépek elsüllyesztették a világ akkor legnagyobb csatahajóját, a 64 ezer tonnás japán Yamatót. 1960-ban börtönsztrájk tört ki a váci fegyházban: az 1500 rab fele csatlakozott a munkamegtagadáshoz és éhségsztrájkba kezdett. 1972-ben az Interkozmosz–6 műhold fedélzetén a világűrbe jutott az első magyar fejlesztésű műszer, a Tánya meteoritcsapda. 1973-ban a Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelőbizottság katonai megfigyelőit Huéból Lao Bao-ba szállító helikoptert rakétatalálat érte és lezuhant, ekkor vesztette életét Dylski Aurél határőr őrnagy és Cziboly Csaba tartalékos százados. 1977-ben RAF-terroristák meggyilkolták Siegfried Bubackot, az NSZK főállamügyészét. 2006-ban a londoni felsőbíróság felmentette a plágium vádja alól a világsikerű A Da Vinci-kód című bestseller regény szerzőjét, Dan Brown brit írót és kiadóját. 2007-ben elindult a Nemzetközi Űrállomásra a magyar származású űrturista, Simonyi Károly. 2007-ben debreceni otthonában megölték Balla Irma fideszes önkormányzati képviselőt.

Április 7-én született: 1901-ben Mednyánszky Mária tizennyolcszoros világbajnok asztaliteniszező, 1919-ben Gábor Miklós Kossuth-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész, 1939-ben Francis Ford Coppola amerikai filmrendező, 1954-ben Jackie Chan kínai harcművész, színész, rendező, forgatókönyvíró, producer, énekes és kaszkadőr, 1964-ben Russell Crowe amerikai filmszínész, 1974-ben Gubás Gabi magyar színésznő, 1978-ban Duncan James brit popzenész. 1985-ben Milan Mirkovic szerb kézilabdázó, az MKB Veszprém KC játékosa, 1991-ben Czető Zsanett magyar színésznő, szinkronszínész.

Április 7-én hunyt el: 858-ban III. Benedek pápa, 1947-ben Henry Ford amerikai autógyáros, a Ford Motor Company alapítója, 1968-ban Jim Clark brit autóversenyző, a Forma-1 kétszeres világbajnoka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!