Belföld

2009.03.31. 02:29

Alfa Busz: már Rigánál járnak

Székesfehérvár - Ismét szállítanak autóbuszokat a megyeszékhelyről Oroszországba. Ma már azonban kevés lenne az Ikarusok utáni nosztalgia: a magyar tulajdonú Alfa Busz Volvo alvázra szereli a járműveit.

B. Kiss László

Rigában, az orosz vámkezelésre vár az az öt, Székesfehérváron gyártott autóbusz, amelyet pénteken  saját kerekén indítottak útnak az Alfa Busz Kft. üzeméből  tájékoztatta lapunkat Mogyoróssy  Tibor ügyvezető,  a cég többségi tulajdonosa. Az Alfa Busz Kft.-t 2002-ben alapították,  a cég  2003-ban gyártotta első prototípusát az egykori Ikarus gyár területén, egy fölhagyott üzemcsarnokban.
 A 250 főt foglalkoztató, 10 500 négyzetméteren termelő társaság tavaly decemberben 50 autóbusz szállítására kötött szerződést a Leningrád megyei önkormányzattal. A többi járművet később szállítják.  Az első öt  Volvo alvázra szerelt  fehérvári busz célállomása a Szentpétervártól 400 kilométerre fekvő Podporozse. A távolsági és turistabuszokat a  sarkvidéki  klímára tervezték, hiszen Arhangelszk, Tallinn   és Helsinki irányába közlekednek majd. Amikor 1998-ban, az akkor még működő Ikarus utoljára szállított Oroszországba, a járművek éppen Podporozsébe kerültek   jegyezte meg Mogyoróssy Tibor. Az ittenieknek tehát még frissek az emlékeik a  legendás magyar buszokról: a megye alkormányzója is vett részt termelési gyakorlaton az Ikarusban  tudtuk meg Mogyoróssy Tibortól. Az Ikarus iránti nosztalgia azonban kevés lenne az új megrendelésekhez  - húzta alá az ügyvezető. Egy kis cégnek pedig egyébként is nehéz elhitetni magáról, hogy 10-12 év múlva is képes lesz alkatrészt szállítani,  eleget tenni a garanciális vállalásainak. Az Alfa Busz orosz üzlete nem jött volna létre, ha a Volvo neve nem csengene olyan jól, s nem fogadnák a svéd márka szervizeiben a fehérvári buszokat   magyarázta Mogyoróssy Tibor. Az Alfa Busz Kft. kapacitása évi félezer jármű, az idei évre mintegy 250-re van megrendelésük. Az oroszországinál is nagyobb tételt, 100 buszt szállítanak Debrecenbe, ahol a megrendelő egy magáncég és az önkormányzat közlekedési vállalatának konzorciuma. Az üzemben járva éppen négy ilyen   stílusosan Cívis névre keresztelt  busz kiszerelése zajlott. Mostanában ritkaság: az Alfa Busz ötven álláshelyet hirdetett meg. A betanított munkára főleg fiatalok, pályakezdők    és   leginkább   nők jelentkezését várják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!