Belföld

2012.02.22. 13:44

Adósok nagyító alatt

Többen, de kevesebbel tartoznak az adóhivatalnak.

MTI

Az elmúlt év utolsó napján 2.215,4 milliárd forint adótartozást tartott nyilván a hatóság, szemben a 2010. év végi 2.308,8 milliárd forinttal, ugyanakkor az adósok száma a 2010. évi 1.495.372-ről – a magánszemélyeket is beszámítva – 1.548.394-re növekedett egy év alatt - közölte a feketelista.hu gazdasági adatokat gyűjtő honlap az MTI-vel.

A 100 millió forintnál nagyobb összeggel, 180 napnál hosszabb idő óta tartozó cégek listáján 2.742 cég neve szerepel. Ez a szám az egy évvel korábbihoz képest 5,4 százalékkal több. Az e körbe tartozó cégek mintegy 75 százaléka felszámolás alatt álló vállalkozás, de a listáról csak az eljárás befejezése után kerülhetnek le.

 

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kimutatása szerint a működő gazdálkodók hátraléka – az egyre tömegesebb behajtási cselekménynek, felszámolásnak és végelszámolásnak köszönhetően – egy év alatt 12,4 százalékkal mérséklődött, ami 51,5 milliárd forintot jelent.

A NAV-nak tartozó cégek több mint a fele (50,8 százaléka) a fővárosban van bejegyezve.

A nagyadósok között számos ismert, nagy múltú cég található. Így például a miskolci DAM Steel Speciális Acélgyártó Rt., a budapesti Fékon-Tex, az egri Berva Finomszerelvénygyártó Rt., a kecskeméti Euro Möbel Kft., a Csepeli Fémmű Rt, a Transelektro Zrt, az Ikarus Holding Zrt., a MÁV Hídépítő Kft., a Cornexi Zrt., a Bábolna Mezőgazdasági Zrt., a Budapesti Vegyiművek Zrt.

Feltűnően sokszor olvashatók kis településeken bejegyzett cégek nevei a listán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!