Belföld

2005.02.22. 18:58

Adókedvezményt is adnak

Veszprém (VIbo) - A személyi jövedelemadóról szóló törvényben többféleképpen segítik azokat, akik a felnõttképzés költségeit részben vagy egészben vállalják.\r\n

Mórocz Zsolt

rn

A munkáltató bevételnek nem minõsülõ költségei közé sorolják a pedagógus-szakvizsgára felkészítésben vagy to-vábbképzésben való részvétel díját és költségeit, ha ezeket az összegeket a munkáltató a központilag biztosított hozzájárulásból fizeti. A költségek között az utazás, a szállás, az étkezés, a könyv, a könyvtári beíratkozás és a könyvtárhasználat díja szerepel. Ugyancsak nem minõsül bevételnek és költségnek sem a munkáltató által elrendelt, a munkakör betöltéséhez szükséges ismeret megszerzését célzó képzés költsége, akkor sem, ha ezt nem a munkáltató viseli. Továbbá a kifizetõ által alkalmazott vagy nála személyesen közremûködõ ember képzési költségeinek elszámolt értéke, ha az oktatás az alkalmazott, üzleti partner, szakértõ feladatának ellátását szolgálja és nem iskolarendszerû képzés.

rn

Az összevont adóalap adóját csökkenthetik a felnõttképzés díjának, valamint az oktatásban részt vevõk egyes kiadásainak kedvezményeivel. Az adó csökkenthetõ a felnõttképzési tör-vény szerinti felnõttképzési szerzõdés alapján az adóévben fizetett képzési díj (beleértve a vizsgadíjat) 30 százalékával. Az adókedvezmény érvényesítéséhez az akkreditált intézmény által kiállított igazolás szükséges. Az adókedvezményt a felnõttképzésben részt vevõ személy, illetve házastársa, szülõje, nagyszülõje vagy testvére veheti igénybe akkor, ha a kiállító az õ nevén tüntette fel a befizetést.

rn

A felnõttképzésben részt vevõ hallgató választhatja az elõbb említett adókedvezmény halasztott igénybevételét is, ha ezt jelzi a kiállító intézménynek és az õ nevét tüntetik fel befizetõként. Ilyenkor a diák az adókedvezményt bármely késõbbi adóévben, de legkésõbb a felnõttképzési szerzõdésben meghatározott idõtartam lejártának adóévét követõ ötödik évben, a választása szerinti megosztásban veheti igénybe.

rn

A pedagógus, a hallgató, a felnõttképzésben részt vevõ, valamint az, akinek a gyermeke nappali rendszerû iskolai oktatásban vagy a felsõoktatási törvényben felsorolt felsõoktatási intézményben tanul, az összevont adóalap adóját csökkentheti az adóévben általa számítógépre fordított összeggel, ha a megszerzés a Foglalkoztáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium vagy az Oktatási Minisztérium által kiírt pályázat keretében történik. Az adókedvezmény alapját és összegét a nevére kiállított számla bizonyítja.

rn

Ettõl az évtõl érvényes elõírások szerint az adókedvezmények csak 100 ezer forintos korlátig vehetõk igénybe. Ez a határ vonatkozik a Sulinet és a felnõttképzés adókedvezményére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!