Belföld

2009.05.07. 10:37

A víz fontos stratégiai érték hazánkban

Az ország vízkészletei jelenthetik Magyarország számára az egyik legfontosabb stratégiai értéket a következő évtizedekben, ezért a vízbázis megóvásához, illetve gazdasági hasznosításához mindenféleképpen teljes szakmai és politikai konszenzusra van szükség

feol.hu

A  Víz minden cseppje érték elnevezésű, budapesti konferencia nyitóelőadói egyetértettek a fenti állásponttal

A vízágazat privatizációját ugyanakkor eltérően ítélték meg a kormánypárti és ellenzéki felszólalok.
Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter egyértelműen leszögezte, hogy tárcavezetősége alatt biztosan nem kerülhet magánkézbe az ország vízbázisa. Kérdésre válaszolva azonban elmondta: nem szeretné, hogy rövid időn belül a "buzgárok, csőtörések országa legyünk", ezért nem tartja elképzelhetetlennek, hogy "tőkebevonással partnereket szerezzenek" a - jelenlegi állami és önkormányzati - tulajdonosok.
Fónagy János, az Orbán-kormány volt közlekedési és vízügyi minisztere előadásában többször is nyomatékosította, hogy a vízkészletek privatizációja mellett egyaránt elfogadhatatlan a vízhasználat és a vízhasznosítás jogának értékesítése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!