Belföld

2010.05.19. 12:14

A Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánítaná június 4-ét a Fidesz-KDNP

A Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánítaná a trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét közös törvényjavaslatában a fideszes Kövér László és a kereszténydemokrata Semjén Zsolt.

MTI

A parlament honlapján olvasható, szerdán benyújtott, a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről címet viselő előterjesztés szerint az Országgyűlés kinyilvánítaná, hogy "a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme".
Az Országgyűlés megerősíti Magyarország elkötelezettségét a magyar nemzet tagjainak és közösségeinek egymással való kapcsolatuk fenntartására és ápolására, és az Európában elfogadott gyakorlatot alapul vevő közösségi autonómia különböző formáira irányuló természetes igényének támogatására - olvasható az indítványban.
A javaslat kitér arra is, hogy a trianoni békediktátum által felvetett kérdések történelemből ismert eddigi megoldási kísérletei — mind az idegen hatalmak segítségével végrehajtott újabb határmódosítások, mind a nemzeti önazonosságnak a nemzetköziség ideológiája jegyében történt felszámolására irányuló törekvések — kudarcot vallottak. Ebből kiindulva az Országgyűlés kinyilvánítja, hogy a fenti problémák megoldását csak a nemzetközi jogi szabályok által kijelölt keretek között, demokratikus berendezkedésű országok kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködése eredményezheti, amelynek kiindulópontja csak az egyének — a nemzeti önazonosság megválasztását is magában foglaló — szabadsága, s a nemzeti közösségek belső önrendelkezéshez való joga lehet.
Az Országgyűlés ugyanakkor elítél minden olyan törekvést, amely az adott állam területén kisebbségben élő nemzetrészek asszimilációjára irányul.
Az előterjesztés szerint az Országgyűlés tisztelettel adózik mindazon emberek, közösségeik és azok vezetői, illetve emlékük előtt, akik 1920. június 4-e, "a magyar nemzet külső hatalmak által előidézett igazságtalan és méltánytalan szétszaggattatása után áldozatvállalásukkal és teljesítményükkel lehetővé tették, hogy e tragédiát követően a magyarság mind szellemi, mind gazdasági értelemben képes volt újra megerősödni, s képes volt túlélni az ezt követő újabb történelmi tragédiákat is.
A javaslat indoklásában az olvasható, hogy az 1920. június 4-én aláírt trianoni békediktátum kitörölhetetlen, máig feldolgozatlan nyomot hagyott Közép-Európai nemzeteinek tudatában, generációk óta a régió történelmének és politikai eseményeinek közvetlen vagy közvetett befolyásolója.
Utalnak arra, hogy Közép-Európa államai és nemzetei a döntés rájuk vonatkozó következményeinek megfelelően eltérő módon viszonyulnak a szerződéshez. Egyes nemzetek önazonosságuk megteremtése és kiteljesítése szempontjából meghatározó és előremutató eseménynek tekintik, ám a magyarság számára Trianon a XX. század legnagyobb tragédiája.
A törvény a békediktátum aláírásának 90. évfordulóján, 2010.június 4-én lépne hatályba.

A Jobbik saját sikereként értékelné június 4. emléknappá nyilvánítását

A Jobbik örömmel fogadja és egyben saját sikereként értékelné, ha a leendő kormánytöbbség Nemzeti Összetartozás Napja néven megemlékezne a trianoni békediktátum aláírásának évfordulóján. Novák Előd, a Jobbik alelnöke szerdán az MTI-nek ezt arra reagálva mondta, hogy a fideszes Kövér László és a kereszténydemokrata Semjén Zsolt közös törvényjavaslatot terjesztett be június 4. Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánításáról.

Lendvai: Trianon témája nem vita kérdése

Az MSZP szerint felesleges, hogy Nemzeti együttműködés a Kárpát-medencében címmel politikai vitanapot tartson az Országgyűlés június 4-én, a trianoni szerződés aláírásának kilencvenedik évfordulóján. Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke szerdán ezt annak kapcsán mondta az MTI-nek, hogy a Jobbik az Országgyűlés első plenáris ülésén az Orbán Viktor leendő kormányfő által benyújtott, a Nemzeti Együttműködésről szóló nyilatkozat általános vitája során kezdeményezte a vitanap megtartását.
A leköszönő szocialista pártelnök azt mondta: Trianon témája nem vita kérdése.
Minden pártnak el kell döntenie, hogy feltétlenül rontani akarja-e értelmetlen kezdeményezésekkel és a Parlament falai közti jobbikos kirohanásokkal a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) esélyeit a szlovákiai választásokon - tette hozzá a pártelnök.
Szerda délelőtt Schiffer András, az LMP frakcióvezetője az MTI-nek jelezte, támogatják a politikai vitanap megtartását.
Politikai vitanapot a házszabály szerint a kormány vagy a képviselők egyötödének írásbeli indítványára lehet tartani. A jelenlegi Országgyűlésben egyik ellenzéki frakció sem rendelkezik ezzel a mandátumaránnyal. A politikai vitát - ha sikerül a megfelelő számú aláírást csatolni - az Országgyűlés az indítvány benyújtásától számított tizennégy napon túl és huszonnyolc napon belül tartja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!