Belföld

2005.02.22. 17:10

A munkahelyek megtartásáért

Megyei körkép (edz) - Vas megyében évente mintegy 400 dolgozó munkahelyének megtartását segíti elõ képzéssel a megyei munkaügyi szervezet. Ebben olyan munkaviszonyban állók vehetnek részt, akiknek a rendszeres foglalkoztatása képzés nélkül nem biztosítható. \r\n

Mórocz Zsolt

rnrn

A munkahelymegtartó képzések nem feltétlenül csak szakképesítést adó tanfolyamokat jelentenek, ebbe a körbe tartozhat minden olyan foglalkoztatást elõsegítõ tanfolyam, amely a szakképzési törvény hatálya alá tartozik, vagy hatósági elõírások szabályozzák. A támogatás mértéke általában a képzési költség 50 százaléka, de ettõl eltérõ mértékû hozzájárulás is megállapítható. Így például, ha a képzésen részt vevõ munkavállaló 45 évesnél idõsebb, akkor a támogatás mértéke 100 százalék is lehet. A munkáltatónak a megállapodásban vállalnia kell azt is, hogy a támogatott dolgozót meghatározott ideig tovább foglalkoztatja. A cégek rendszerint profilváltás, illetve a tevékenységi kör kibõvülése okán vállalkoznak arra, hogy dolgozóik egy részét átképezzék az új feladatokra. Megyénkben jelenleg a MÁVÉP-CELL Kft. negyven dolgozója vesz részt kisgépkezelõi képzésen. A munkahelymegtartó képzések támogatását nemcsak a vállalkozások, hanem a költségvetési szervek is igényelhetik. Ez nagy segítséget nyújtott például a szociális intézményeknek abban, hogy eleget tudjanak tenni a törvényben elõírt, a foglalkoztatot- takra vonatkozó szakmai követelményeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!