Belföld

2010.05.16. 08:20

A menteni indult hajót is menteni kellett a Balatonon

Siófok - A viharos erejű szél miatt szombat este és éjjel két vitorlást kellett kimenteni a Balatonról, ahol az egyik, öt órán át tartó mentésben egy vízirendőrhajó is bajba került.

MTI

Horváth László, a Balatoni Vizirendészeti Rendőrkapitányság vezetője vasárnap az MTI-nek elmondta, hogy szombaton éjszaka 23 óra körül sikerült a vízimentőknek partra húzniuk azt a kisvitorlást, amelynek sodródásáról 18 óra után nem sokkal érkezett bejelentés. A hajón lévő három felnőttnek és egy gyereknek - akiket Tihanynál mentők vártak - az ijedtségen kívül nem esett bajuk.

A rendőrkapitány beszámolója szerint szombaton helyenként 90-100 kilométer/órás szél fújt a Balatonon, a levegő hőmérséklete 10 fok alá esett, és a 16-17 fokos víz is hűlni kezdett. Délelőtt még megtartották a balatonfüredi hagyományos, szezonnyitó és vitorlabontó ünnepséget, ahol aztán éppen a díszvendég hajó és rajta utazó Schmitt Pál - az Országgyűlés frissen megválasztott fideszes elnöke - előtt kellett éppen kimenteniük a vízirendőröknek két, a vitorlásról vízbe esett személyt, de nagyobb baj nem esett.

Szombat délután a fokozódó viharban és esőben két felelőtlen vitorlázó csapat is akadt, amely kiment a vízre, s aztán mentésre szorult. Az egyik, Balatonfüred közelében bajba került hajón sikerült hamar segíteniük a vízrendőröknek. A másik, Csopak közelében árbóctörés és motorhibásodás miatt elsodródott kisvitorlás mentése azonban igen nehéznek bizonyult. A mentést megkezdő rendőrmotoros műszaki hibás lett is, így hamarosan a rajta lévő vízirendőrökkel együtt maga is mentésre szorult. A helyzet megoldására egy újabb rendőrhajót küldtek, és a vízimentők Rupert nevű nagyhajóját is bevetették. A Rupert az a hajó, amelyik ilyen nagy viharban is képes közlekedni, de a nagy szél és eső miatt az is csak úgy tudta a személyeket kimenteni, hogy előbb partra húzta a vitorlást - számolt be a rendőrkapitány, aki szerint "elképesztő felelőtlenség volt a bajba jutott budapesti családtól, hogy kihajóztak a vészjósló előrejelzések és a közelgő vihar ellenére, kockáztatva egy 12  éves gyerek életét is".    

A kérdőre vont család azzal védekezett, hogy még jó idő volt, amikor elindultak. A család egyik férfi tagja a közelmúltban szerezte meg a vitorlás engedélyét, és a frissen szerzett tudásával, valamint egy bérelt hajóval vitte vízre a fiát, a feleségét és az édesapját a feltámadó viharban.

Horváth László szerint nem szokványos balatoni viharról volt szó szombaton, hanem annál is erősebb és kitartóbb szélről és esőről, amely szélsőséges időjárárás várhatóan jellemző lesz a következő napokra is. A rendőrkapitány ezért felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg is életveszélyes hajóval útra kelni a Balatonon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!