Belföld

2009.04.22. 12:41

A megkérdezett választók fele szerint Bajnai alkalmatlan a válságkezelésre

FMH - A magyar választók 50 százaléka alkalmatlannak tartja Bajnai Gordont a válságkezelésre, de a megkérdezettek 29 százaléka bízik a gazdasági miniszterből lett kormányfő rátermettségében.

feol.hu

A kormányfőcsere után, 1.000 ember megkérdezésével készült reprezentatív kutatás szerint Bajnai Gordon híveinek tábora heterogén, két csoport azonban - az MSZP még megmaradt szavazótáborának többsége, valamint a "városi elit" egy része - jól kirajzolódik.

E két csoport tagjai között vannak a tervezett intézkedések támogatói is. A kormányfő rátermettségében bízók több mint fele üdvözli például a 13. havi nyugdíj eltörlését, a megkérdezettek 60 százaléka viszont ezt ellenzi  -derült kia  Nézőpont Intézet felméréséből. 

A felmérés szerint a szavazók többsége a mostani kormányváltást sem fogadja el. A megkérdezettek 59 százaléka új parlamentet szeretne, és csak 36 százalékuk tartja jó ötletnek, hogy a kabinet a ciklus végéig maradjon.
A kutatás megállapította azt is, hogy márciushoz képest nem változott az MSZP (14 százalék) támogatottsága és az SZDSZ (3 százalék) valamint az MDF (4 százalék) népszerűsége sem nőtt. A három párt össztámogatottsága 21 százalékos, szemben a Fideszével, amely egy hónap alatt 39 százalékról 45-re emelkedett.
A Nézőpont Intézet közleményében ugyanakkor rámutat: a pártpreferencia-adatokból nem lehet automatikusan a választási eredményekre következtetni: a résztvevők köre ugyanis mindent eldönthet.  Mint írták, hiába vezet a Fidesz, ebből nem lehet sem a május 10-i pécsi polgármester-választás, sem a június 7-i európai parlamenti (EP) választás eredményére "tévedhetetlenül következtetni". Hozzátették: az EP-mandátumok majdani megoszlása is elsősorban attól függ, hányan járulnak urnához a párttámogatók közül.
A Nézőpont Intézet előrejelzése szerint az MSZP 2004-es kilenc mandátumán 2009-ben - a számukra legszerencsésebb forgatókönyv szerint - legfeljebb a "progresszív koalíció" egésze, tehát az MSZP, az SZDSZ és az MDF közösen osztozhat. A kispártok, így a Jobbik számára ugyanakkor a választás tétje nagy: magasabb részvétel esetén könnyen elveszhet a rájuk leadott szavazat - olvasható a felmérés eredményeinek összegzésében.
A felmérés 2009. április 15. és 17. között készült ezer, 18 év feletti ember telefonos megkérdezésével.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!