Belföld

2010.05.19. 08:35

A Jobbik továbbra is politikai vitanapot akar Trianonról

FMH - A Jobbik ugyan elégedett azzal és "történelmi sikernek" tartja, hogy a házelnök emlékülést kezdeményezett a trinanoni békediktátum aláírásának 90. évfordulója alkalmából, ám kitart a politikai vitanappal kapcsolatos indítványa mellett.

MTI

Novák Előd, a Jobbik alelnöke az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy pártja Nemzeti együttműködés a Kárpát-medencében címmel politikai vitanapot kezdeményezett június 4-ére, az Országgyűlés első plenáris ülésén az Orbán Viktor által benyújtott, a Nemzeti Együttműködésről szóló politikai nyilatkozat általános vitája során.
"Akkor Semjén Zsolt azt kiabálta be, hogy a javaslat Robert Fico érdekeit szolgálja, ezzel a KDNP elnöke heves vitát váltott ki" - írta Novák Előd, akinek közlése szerint a politikai vitanap iránti Jobbik-kezdeményezést  támogatásáról biztosította az LMP, így már csak 14 képviselő aláírására van szükség.
(Politikai vitanapot a házszabály szerint a kormány vagy a képviselők egyötödének írásbeli indítványára lehet tartani. A jelenlegi Országgyűlésben egyik ellenzéki frakció sem rendelkezik ezzel a mandátumaránnyal. A politikai vitát az Országgyűlés az indítvány benyújtásától számított tizennégy napon túl és huszonnyolc napon belül tartja meg.)
A Jobbik alelnöke szerint "a fokozódó nyomásra reagálva" kezdeményezett Schmitt Pál házelnök egy emlékülést, amelyet a Jobbik "történelmi sikernek tart, különösen annak fényében, hogy 20 éve a Fidesz még demonstratívan kivonult az ülésteremből, amikor a békediktátumra egyperces néma felállással emlékezett az Országgyűlés". Novák Előd kitér arra is: bár pártja határozati javaslatát, amely a trianoni döntés évfordulójának nemzeti emléknappá nyilvánításáról szólt, a Fidesz egyelőre nem kívánta napirendre tűzni, a Jobbik bízik benne, hogy az indítvány június 4-éig elfogadásra kerülhet. Az ellenzéki politikus közlése szerint emellett "szükséges a méltóságteljes emlékülés után egy eredménnyel járó, konstruktív vita is a határon túli magyarság jövőjéről, ezért a Jobbik nem tágít e kezdeményezésétől sem".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!