Belföld

2009.03.26. 03:29

A higanyos lázmérők búcsúznak

Székesfehérvár - Mához egy hétre már egyáltalán nem lehet majd vásárolni higanyos lázmérőt. Igaz, a meglévő készletet még fel szabad használni otthon s a kórházakban is.

Móré Erzsébet

A higanyos eszközök - lázmérő, vérnyomásmérők - uniós szabályozás miatt kerülnek tiltólistára, ugyanis a higany veszélyes fém, szobahőmérsékleten is párolog, a belélegzett higanygőz súlyos mérgezést okozhat. A gyógyintézményekben a veszélyes hulladékok között a helye, ha véletlenül eltörik.

Körülnéztünk a megyei kórház gyermekosztályán: Vajdáné Csák Rózsa osztályvezető főnővér már csak mutatóba tudott szerezni egy hagyományos lázmérőt, ők már régóta nem használják, hanem a korszerűbb fülhőmérővel vagy digitális lázmérővel mérik a kicsik lázát. Egyébként van olyan lázmérő, amely kísértetiesen hasonlít a higanyosra, de a benne lévő folyadék nem toxikus. Ezt csak azért említi a főnővér, aki negyvenéves pályafutása során tízezerszám mért lázat (s nem emlékszik rá, hogy eltört volna kezében egy lázmérő is!), nehogy később a hasonlóság miatt azt higgye bárki is, hogy már betiltott eszközt használnak. (A kórház raktárában egyébként mindösszesen 460 darab hagyományos higanyos lázmérő található, a többi már korszerűbb.)

A gyógyszertárakban is megkíséreltük higanyos lázmérő vásárlását. Négy helyen próbálkoztunk, egyetlen helyen még egy darab akadt mutatóba, de a patikus mosolyogva mondta, április 3-tól már nem árulják, sőt már hónapok óta rendelést sem adtak fel rá. A higanyos lázmérő ára egyébként háromszáz forint alatt van, a digitálisoké hatszáznál kezdődik, s a hagyományosra megszólalásig hasonló, de nem toxikus anyagot tartalmazó lázmérő ára ezer forint. Ez utóbbival azonban nemcsak a drágasága miatt van gond, több vásárló arra panaszkodik, hogy a lázmérő lusta , lassabban mér a szokásosnál, és nehezebben leolvasható.

Egyébiránt a lázmérés története nem is olyan messzire nyúlik vissza: az orvosi lázmérő feltalálása, illetve a tömeges gyártása csak a tizenkilencedik század végén kezdődött, jóllehet a hőmérőt már Galilei is ismerte. Az ős-lázmérők viszont majdnem egyméteresek voltak, és legalább húsz percig tartott a hőmérséklet megmérése. A klinikai lázmérő atyja egy brit orvos, Thomas Clifford Allbut: 1866-ban készítette az elsőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!