Belföld

2010.01.27. 11:12

A Fidesz feljelentette Gyurcsányt és Verest

FMH - Közérdekű adatokkal való visszaélés bűncselekménye miatt tett feljelentést a Fidesz Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és Veres János volt pénzügyminiszter ellen, mert eltitkolták a 2006-os államháztartási adatokat.

MTI

Balsai Istvánt, a Fidesz elnöki stábjának jogi igazgatója szerdán átadta a feljelentést a Legfőbb Ügyészség kabinetirodája vezetőjének.
Az ellenzéki politikus az ügyészség épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján leszögezte: Gyurcsány Ferenc és Veres János folyamatosan megtévesztette a választópolgárokat, és nem tett eleget az államháztartási és költségvetési helyzetre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségnek.
Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a párt elnökségének keddi ülését követően jelentette be, hogy az elnökség felkérte Balsai Istvánt, hogy tegye meg a feljelentést.
Balsai István elmondta: a 2006. májusi szocialista frakcióülés egyik anyagából kiderül, hogy Gyurcsány Ferenc és Veres János arról beszél, létezett egy egy példányos hivatalos irat, amely a valódi államháztartási helyzetet tükrözte, de nem akarták a választások előtt felbolygatni a közvéleményt.
A jogi igazgató emlékeztetett, hogy Áder János 2006-ban kérdést intézett a parlamentben az akkori pénzügyminiszterhez azt firtatva: miért nem kerültek az adatok nyilvánosságra. A fideszes képviselő azt a választ kapta, hogy a számok a konvergenciaprogram részét képezik, ezért nem publikusak. Az akkori fideszes feljelentés kapcsán az ügyészség nem rendelte el a nyomozást - tette hozzá.
Balsai István felidézte, a Fővárosi Ítélőtábla egy újságíró feljelentése alapján legutóbb megállapította, hogy "súlyos mértékben megsértették az adatvédelmi törvény azon rendelkezését, amely az adatok nyilvánosságra hozatalát rendeli el", és kötelezte a KSH-t, hogy tegye közzé az uniós társintézményének már megküldött adatokat.
A fideszes politikus szerint az ítélet fényében indokolt, hogy a párt új feljelentést tegyen.
Az MTI azon kérdésére, hogy az MSZP kedden a feljelentés bejelentésére úgy reagált, hogy a Fidesz összekeveri a tervszámokat a tényszámokkal, Balsai István azt mondta: "ennek elbírálása nem az MSZP dolga".
Arra a kérdésre, hogy mi a büntetési tétele ennek a bűncselekménynek, a politikus úgy reagált, hogy most nem ez a fontos kérdés, ez a nyomozóhatóság dolga, de "nem életfogytig tartó fegyházzal büntetik", egyszerűbb büntetési tétellel járó bűncselekmény.
Egy másik kérdésre Balsai István kitért arra is, hogy a "folyamatok elindultak" remélhetőleg a Fidesz kitartó munkájának is köszönhetően, mindennap letartóztatnak, meggyanúsítanak valakit, és "soha nem ellenzéki kötődésű személyeket".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!