Belföld

2011.03.16. 17:54

A Ferenc körút-Üllői út kereszteződés lehetne Elvis Presley tér

Az internetes szavazás eredménye szerint a Margit híd budai hídfője lehetett volna az Elvis Presley tér, de a főváros azt javasolta a közgyűlésnek, hogy a szavazáson "még dobogós" VIII-IX. kerületi helyszínt, a Ferenc körút-Üllői út kereszteződését nevezzék el Elvis Presley-ről.

MTI

A Főpolgármesteri Hivatal szerda délutáni, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Margit híd budai hídfőjénél található az első világháború egyik legvéresebb, a magyar és lengyel történelem közös drámai eseményének, a Przemysl erőd orosz ostromának emlékműve. A Przemysl erődnek, Európa harmadik legnagyobb erődjének védelmében több ezer magyar katona vett részt, közülük sokakat az 1915. március 18-i kapituláció után orosz hadifogságba hurcoltak - olvasható a közleményben.
Mint írták: "a magyar és lengyel történelem e közös drámai emlékének méltó megőrzése mindenkori feladatunk, és fontos eleme a hagyományos lengyel-magyar kapcsolat megtartásának".
Tarlós István főpolgármester március elején jelentette be, hogy Elvis Presley-ről neveznek el teret, illetve útkereszteződést Budapesten, és díszpolgárrá is avatják.
A lehetséges helyszínekről a Budapest portálon indult szavazás, tizenkét budapesti, eddig névtelen közterület közül lehetett választani március 15-ig. A szavazás eredményét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.
Tarlós István korábban úgy nyilatkozott, hogy az amerikai énekes emlékét azért akarja megőrizni a magyar főváros, mert Elvis Presley az 1956-os forradalom idején kiállt a magyarok mellett; 1957 januárjában egy televíziós műsorban a Béke a völgyben (Peace In The Valley) című dal éneklésekor műsorvezetőjével arra kérte a nézőket, adakozzanak a nehéz helyzetbe került magyaroknak, és küldjenek nekik csomagokat.
Szűcs Somlyó Mária, a Városháza kommunikációs igazgatója szerdai közleményében írta, hogy a szóba került helyszínek között az internetes szavazáson első helyen a Margit híd budai hídfője végzett, de a főváros vezetői nem azt tartják a legmegfelelőbbnek, annak "erős lengyel kötődése" miatt. Ezért azt javasolták a közgyűlésnek, hogy a szavazáson "még dobogós" VIII-IX. kerületi helyszínt, a Ferenc körút-Üllői út közötti részt nevezzék el Elvis Presley-ről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!