Belföld

2012.04.17. 17:53

A BM felülvizsgálja rasszista felzárkóztatási programját

A Belügyminisztériumnak (BM) nem állt szándékában megbélyegezni a cigány gyermekeket és fiatalokat a nemzeti társadalmi felzárkózási stratégiához kapcsolódó programtervben, a stratégia intézkedési tervének felülvizsgálata megkezdődött, ennek során a (BM) a civil szervezetek javaslatait is áttekinti.

MTI

A tárca ezt kedden közölte az MTI-vel négy jogvédő civil szervezet aznapi közleményére reagálva, amelyben azt írták: a kormány stratégiája több szempontból is végrehajthatatlan.    

A kormány tavaly november végén fogadta el a nemzeti társadalmi felzárkózási stratégiát. A dokumentum egyesíti a gyermekszegénységgel, a romaüggyel és a hátrányos helyzetű térségekkel kapcsolatos stratégiákat, továbbá tartalmazza a 2011 és 2020 közötti, illetve azon belül a 2012 és 2014 közötti évekre szóló végrehajtási intézkedési terveket.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda és a Társaság a Szabadságjogokért közös állásfoglalásában kifejtette: véleményük szerint a BM által kidolgozott nemzeti társadalmi felzárkózási stratégia megbélyegzi a cigányokat, továbbá megvalósításának alapfeltételei is hiányoznak, ezért a tárcát arra kérték, hogy vizsgálják felül a végrehajtásra vonatkozó terveket.

A szervezetek jelezték: "érthetetlen", módon a BM a célcsoportot a cigány gyerekekre és fiatalokra korlátozta, így azt sugallva, hogy "csak a roma származású gyerekek magatartásával van probléma, miközben nyilvánvaló, hogy a jogkövető magatartás minősége nem etnikai vagy szociális helyzet kérdése".

A civilek személyesen és levélben is jelezték a rendőrségnek és a BM-nek is, hogy "a munkacsoportban csak abban az esetben vesznek részt, ha a megnevezés és a célcsoport meghatározása nem etnikai alapon történik". A BM közigazgatási államtitkára viszont azt közölte, hogy nem változtatják meg az elnevezést - írták.

Ezután a stratégiáért felelős Balog Zoltán államtitkárnak és a modellprogram létrehozásáért felelős belügyminiszternek is levelet írtak, jelezve: a munkacsoport elfogadhatatlan elnevezése mellett problémát jelent az is, hogy hiányoznak a modellprogram megvalósításának alapfeltételei.

A BM közleményében úgy reagált, a négy jogvédő szervezet észrevételeit áttekintették. Az intézkedési terv felülvizsgálata megkezdődött, melynek során a civil szervezetek javaslatait a Belügyminisztérium megvizsgálja - tették hozzá.

Ezen felül kiemelték: a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiában a BM hatáskörébe utalt feladatok megvalósítására készített programtervben nem áll szándékukban megbélyegezni a cigány gyermekeket és fiatalokat. "Ellenkezőleg, a lehetőségeinkhez képest támogatást kívánunk nyújtani a sikeresebb boldogulásukhoz a nemzeti stratégia szellemében" - írta a tárca, hozzátéve, sajnálnák, ha "megfogalmazási problémák miatt megszakadna az együttműködés".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!