Belföld

2017.05.31. 11:07

Rengeteg mobilszám tűnhet el!

Egyre sürgetőbb, hogy a feltöltőkártyák tulajdonosai egyeztessék az adatokat.

Még egy hónapjuk van azoknak, akiknek feltöltős mobiljuk van, de még nem egyeztették személyes adataikat a távközlési szolgáltatójukkal - írja a Magyar Idők.

Még mindig több millióra rúghat azoknak a SIM-kártyáknak a száma, amelyeknek a tulajdonosai nem egyeztették adataikat a szolgáltatójukkal. A Magyar Idők becslése szerint 4,5 milliónál is több előrefizetős (angolul prepaid), vagyis feltöltős SIM lehet forgalomban a három nagy távközlési vállalatnál, és legfeljebb az egymil­liót érheti el azoknak a száma, amelyet biztonságban tudhat felhasználójuk.

Ismert, hogy a távközlési vállalatok 2017. január elseje óta már a feltöltős szolgáltatás vásárlásakor is megvizsgálják az ügyfél személyazonosságát. A korábbról datálódó, prepaid szolgáltatással rendelkező ügyfeleknek pedig június 30-ig igazolniuk kell személyazonosságukat a szolgáltatójuknál. Amelyik feltöltős SIM-szerződést nem igazolja a tulajdonos, az ahhoz tartozó szám július elsejével megszűnik. A vállalatokat törvény kötelezi a feladat végrehajtására annak érdekében, hogy átláthatóbbá váljon a feltöltőkártyás piac, és megelőzhető legyen, hogy például terroristák jussanak hozzá előrefizetős telefonálási lehetőséghez. A szolgáltatók 2017. június 30-ig legalább kétszer tájékoztató SMS-t küldenek az előfizetőknek a szükséges adatokról és teendőkről, valamint az egyeztetés elmulasztásának jogkövetkezményéről, a feltöltőkártyás előfizetések megszűnéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!